Sałatka z pomidorami i zieloną fasolką szparagową

Sałatka z pomidorami i zieloną fasolką szparagową
Autor: thinkstockphotos.com Zielona fasolka szparagowa wybornie smakuje na ciepło i na zimno. 
łatwy
25 min
4

Sałatka z pomidorami i zieloną fasolką szparagową to ucieleśnienie lata. Natomiast zimą można ją przygotować z mrożonej fasolki. Lekka i soczysta pasuje na obiad, jako dodatek do smażonych lub grillowanych mięs. Na kolację można ją podać z sadzonym jajkiem i pełnoziarnistym pieczywem. 

Polecamy też:

Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi

Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej

Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym

Zupa krem z fasolki szparagowej

Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych

Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową

Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut

Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta

SKŁADNIKI

  • 200 g świeżej lub mrożonej, ciętej fasolki szparagowej
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ewentualnie dla zaostrzenia smaku pół łyżeczki chili w płatkach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę szparagową ugotować, odcedzić i wystudzić. Czosnek rozetrzeć, szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać.
  • Pomidory pokroić w ósemki, a potem jeszcze na pół.
  • Ocet winny dokładnie wymieszać z solą i cukrem,  ucierać stopniowo dodając olej. Na koniec dodać obrany, rozgnieciony ząbek czosnku i wsypać drobno posiekane: szczypiorek i natkę pietruszki.
  • Fasolkę szparagową oraz pomidory polać sosem i wymieszać. Oprószyć czarnym pieprzem i chilli.