Sałatka z pomidorami i zieloną fasolką szparagową
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Sałatka z pomidorami i zieloną fasolką szparagową to ucieleśnienie lata. Natomiast zimą można ją przygotować z mrożonej fasolki. Lekka i soczysta pasuje na obiad, jako dodatek do smażonych lub grillowanych mięs. Na kolację można ją podać z sadzonym jajkiem i pełnoziarnistym pieczywem.
Polecamy też:
Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi
Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej
Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym
Zupa krem z fasolki szparagowej
Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych
Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową
Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut
Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta
SKŁADNIKI
- 200 g świeżej lub mrożonej, ciętej fasolki szparagowej
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ewentualnie dla zaostrzenia smaku pół łyżeczki chili w płatkach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę szparagową ugotować, odcedzić i wystudzić. Czosnek rozetrzeć, szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać.
- Pomidory pokroić w ósemki, a potem jeszcze na pół.
- Ocet winny dokładnie wymieszać z solą i cukrem, ucierać stopniowo dodając olej. Na koniec dodać obrany, rozgnieciony ząbek czosnku i wsypać drobno posiekane: szczypiorek i natkę pietruszki.
- Fasolkę szparagową oraz pomidory polać sosem i wymieszać. Oprószyć czarnym pieprzem i chilli.