Sałatka pomidorowa z kiwi i miętą

2021-03-29
Sałatka pomidorowa z kiwi i miętą
Autor: Shutterstock Sałatka z pomidorów i owców kiwi przybrane listkami mięty to perfekcyjne orzeźwienie
łatwy
30 min
4

Sałatka pomidorowa z kiwi i miętą to orzeźwiająca propozycja na upalny letni dzień. Skojarzenie smaków zaskoczy cię aromatem słońca. Pyszna i prosta sałatka o niezwykle efektownym wyglądzie. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 600 g pomidorów różnych kształtów, wielkości i kolorów
  • 4 owoce kiwi
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 2 młode cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania dressingu. Odetnij łodyżki od listków mięty. Łodyżki i połowę listków posiekaj dość grubo.
  • Cebulę posiekaj, czosnek pokrój drobno. 
  • W malakserze, mikserze lub za pomocą ręcznego malaksera zmiksuj razem: łodyżki i połowę liści mięty, cebulę, czosnek, sok z cytryny, oliwę, cukier i pół łyżeczki soli. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. 
  • Obierz kiwi i pokrój na ósemki. Większe pomidory pokrój na plastry, średnie na cząstki, a małe na połówki. 
  • Na talerzu ułóż pomidory, na nich kiwi, polej dressingiem i udekoruj listkami mięty.