Sałatka pomidorowa z kiwi i miętą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sałatka pomidorowa z kiwi i miętą to orzeźwiająca propozycja na upalny letni dzień. Skojarzenie smaków zaskoczy cię aromatem słońca. Pyszna i prosta sałatka o niezwykle efektownym wyglądzie.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g pomidorów różnych kształtów, wielkości i kolorów
- 4 owoce kiwi
- 1 pęczek świeżej mięty
- 2 młode cebulki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- 2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania dressingu. Odetnij łodyżki od listków mięty. Łodyżki i połowę listków posiekaj dość grubo.
- Cebulę posiekaj, czosnek pokrój drobno.
- W malakserze, mikserze lub za pomocą ręcznego malaksera zmiksuj razem: łodyżki i połowę liści mięty, cebulę, czosnek, sok z cytryny, oliwę, cukier i pół łyżeczki soli. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
- Obierz kiwi i pokrój na ósemki. Większe pomidory pokrój na plastry, średnie na cząstki, a małe na połówki.
- Na talerzu ułóż pomidory, na nich kiwi, polej dressingiem i udekoruj listkami mięty.