Sałatka na ciepło z pieczonych buraków, marchewki i awokado
2021-08-31
łatwy
30 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka na ciepło z jesiennych warzyw korzeniowych to strzał w dzisiątkę. Idealna na przystawkę lub jako danie główne. Soczyste warzywa, kremowe awokado i odrobina sera feta tworzą doskonałe trio. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- 750 g marchewki
- 500 g surowych buraków
- 2 awokado
- 80 g sera feta
- 1 łyżka sezamu
- ½ pęczka świeżej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Pokrój marchewki, obierz i pokrój na kawałki. Następnie wyszoruj buraki i pokrój w ósemki.
- Gotuj marchewki w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą przez 5 minut, a następnie przełóż je do durszlaka łyżką cedzakową.
- Ostrożnie włóż do wrzątku buraki i gotuj przez 5 minut, następnie odcedź (osobne gotowanie sprawi, że marchewka nie stanie się fioletowa).
- Marchewki i buraki przełóż do dużej brytfanny, skrop oliwą, dopraw solą i czarnym pieprzem. Piecz przez 30 do 40 minut, aż będzie lepka i błyszcząca, od czasu do czasu potrząsając blachą, aby równomiernie się upiekła.
- W międzyczasie upraż nasiona sezamu na suchej patelni na małym ogniu przez kilka minut lub do uzyskania złotego koloru, regularnie przerzucając. Posiekaj z grubsza natkę pietruszki.
- Miąższ awokado pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny.
- Pieczonym warzywom pozwól trochę ostygnąć, a następnie wymieszaj je z awokado i sokiem cytryny.
- Ułóż na dużym półmisku, posyp okruchami sera feta, prażonymi nasionami sezamu i natką pietruszki. Gotowe!
Beszamel - Buraki