Sałatka na ciepło z pieczonych buraków, marchewki i awokado

Sałatka na ciepło z pieczonych buraków, marchewki i awokado
Autor: Shutterstock.com Sałatka na ciepło z pieczonych buraków i marchwi z awokado
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka na ciepło z jesiennych warzyw korzeniowych to strzał w dzisiątkę. Idealna na przystawkę lub jako danie główne. Soczyste warzywa, kremowe awokado i odrobina sera feta tworzą doskonałe trio. Polecam gorąco! 

SKŁADNIKI

  • 750 g marchewki
  • 500 g surowych buraków
  • 2 awokado
  • 80 g sera feta
  • 1 łyżka sezamu
  • ½ pęczka świeżej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek 
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Pokrój marchewki, obierz i pokrój na kawałki. Następnie wyszoruj buraki i pokrój w ósemki.
  • Gotuj marchewki w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą przez 5 minut, a następnie przełóż je do durszlaka łyżką cedzakową.
  • Ostrożnie włóż do wrzątku buraki i gotuj przez 5 minut, następnie odcedź (osobne gotowanie sprawi, że marchewka nie stanie się fioletowa).
  • Marchewki i buraki przełóż do dużej brytfanny, skrop oliwą, dopraw solą i czarnym pieprzem. Piecz przez 30 do 40 minut, aż będzie lepka i błyszcząca, od czasu do czasu potrząsając blachą, aby równomiernie się upiekła.
  • W międzyczasie upraż nasiona sezamu na suchej patelni na małym ogniu przez kilka minut lub do uzyskania złotego koloru, regularnie przerzucając. Posiekaj z grubsza natkę pietruszki.
  • Miąższ awokado pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny.
  • Pieczonym warzywom pozwól trochę ostygnąć, a następnie wymieszaj je z awokado i sokiem cytryny.
  • Ułóż na dużym półmisku, posyp okruchami sera feta, prażonymi nasionami sezamu i natką pietruszki. Gotowe! 
Beszamel - Buraki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej