Sałatka jerozolimska: przepis na soczystą surówkę z pomidorów i ogórków

Sałatka jerozolimska: przepis na soczystą surówkę z pomidorów i ogórków
Autor: Shutterstock.com
łatwy
10 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka jerozolimska to soczysta porcja letnich warzyw. Chrupkie ogórki i mięsiste pomidory w towarzystwie marynowanej cebuli i soczystej papryki to najlepszy wybór na upalny, wakacyjny dzień. Żeby pomidory nie straciły cennej witaminy C, połącz sałatkę w ostatniej chwili i od razu podaj! 

  • Ta sałatka jest najlepsza, gdy jest stosunkowo świeża. Dlaczego? Ogórek zawiera enzym - askorbinazę - który utlenia witaminę C. Dlatego lekarze zwracają uwagę, aby nie łączyć pomidora z ogórkiem. Ale jeśli zrobicie sałatkę szybko i od razu ją podacie, to zachowacie wystarczająco dużo witaminy C. Poza tym nie musisz jeść jej codziennie. 
  • Wiele wersji tej sałatki zawiera również słony ser, taki jak feta. Możesz dodać trochę sera twarogowego, sałatkowego solana, posiekanego lub pokruszonego.
  • Wydajność sałatki to około 6-8 szklanek, w zależności od wielkości ogórków i pomidorów.

SKŁADNIKI

  • 1 średnia cebula, pokrojona na talarki
  • 1 szklanka octu winnego lub roztworu octu spirytusowego wymieszanego z wodą w stosunku 1:1
  • 1 duży pomidor malinowy lub bawole sorce, pokrojony w grubą kostkę
  • 1 duży pomidor żółty, pokrojony w grubą kostkę
  • 1 duży ogórek wężowy, bez gniazda nasiennego, pokrojony w kostkę
  • 1 papryka, bez pestek i włókien, pokrojona w kostkę
  • 1/4 szklanki pokrojonych w plasterki świeżych liści mięty (opcjonalnie)
  • 1 szklanka natki pietruszki, grubo posiekanej
  • 2 łyżki soku z cytryny (sok z 1/2 cytryny)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej do smaku
  • /4 łyżeczki pieprzu czarnego grubo zmielonego lub do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W małej misce zalej posiekaną cebulę octem i odstaw na 5 minut, odcedź i zlej ocet. Ocet możesz przechować i wykorzystać do innej potrawy.
  • W dużej misce delikatnie wymieszaj cebulę, ogórek, pomidor, paprykę, miętę i pietruszkę.
  • W małej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Bezpośrednio przed podaniem wymieszaj sałatkę z dressingiem i dopraw do smaku. Podawaj natychmiast!
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej