Sałatka jerozolimska: przepis na soczystą surówkę z pomidorów i ogórków
2021-07-05
łatwy
10 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka jerozolimska to soczysta porcja letnich warzyw. Chrupkie ogórki i mięsiste pomidory w towarzystwie marynowanej cebuli i soczystej papryki to najlepszy wybór na upalny, wakacyjny dzień. Żeby pomidory nie straciły cennej witaminy C, połącz sałatkę w ostatniej chwili i od razu podaj!
- Ta sałatka jest najlepsza, gdy jest stosunkowo świeża. Dlaczego? Ogórek zawiera enzym - askorbinazę - który utlenia witaminę C. Dlatego lekarze zwracają uwagę, aby nie łączyć pomidora z ogórkiem. Ale jeśli zrobicie sałatkę szybko i od razu ją podacie, to zachowacie wystarczająco dużo witaminy C. Poza tym nie musisz jeść jej codziennie.
- Wiele wersji tej sałatki zawiera również słony ser, taki jak feta. Możesz dodać trochę sera twarogowego, sałatkowego solana, posiekanego lub pokruszonego.
- Wydajność sałatki to około 6-8 szklanek, w zależności od wielkości ogórków i pomidorów.
SKŁADNIKI
- 1 średnia cebula, pokrojona na talarki
- 1 szklanka octu winnego lub roztworu octu spirytusowego wymieszanego z wodą w stosunku 1:1
- 1 duży pomidor malinowy lub bawole sorce, pokrojony w grubą kostkę
- 1 duży pomidor żółty, pokrojony w grubą kostkę
- 1 duży ogórek wężowy, bez gniazda nasiennego, pokrojony w kostkę
- 1 papryka, bez pestek i włókien, pokrojona w kostkę
- 1/4 szklanki pokrojonych w plasterki świeżych liści mięty (opcjonalnie)
- 1 szklanka natki pietruszki, grubo posiekanej
- 2 łyżki soku z cytryny (sok z 1/2 cytryny)
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej do smaku
- /4 łyżeczki pieprzu czarnego grubo zmielonego lub do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W małej misce zalej posiekaną cebulę octem i odstaw na 5 minut, odcedź i zlej ocet. Ocet możesz przechować i wykorzystać do innej potrawy.
- W dużej misce delikatnie wymieszaj cebulę, ogórek, pomidor, paprykę, miętę i pietruszkę.
- W małej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Bezpośrednio przed podaniem wymieszaj sałatkę z dressingiem i dopraw do smaku. Podawaj natychmiast!
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?