Sałatka buraczana z pieczonych buraków
2022-05-29
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z pieczonych buraków to świetny dodatek do różnych dań mięsnych. Można też ją potraktować jako przekąskę, bo jest syta, choć lekka. Można do niej użyć buraków gotowanych, ale znacznie lepsze będą buraki pieczone, które mają o wiele bogatszy i niepowtarzalny smak. Możemy je przygotować w kuchence gazowej albo na grillu – w końcu sezon grillowy się już zaczął.
SKŁADNIKI
- buraki
- natka selera
- natka pietruszki
- jabłko
- cebula
- sok z cytryny
- olej rzepakowy
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek
- opcjonalnie: miód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeśli zdecydujemy się na buraki pieczone, możemy w prosty sposób przygotować je w kuchence gazowej. Wyszorowane i osuszone kładziemy na najniższej półce kuchenki – nad samym ogniem. Ekonomicznie będzie, jeśli takie buraki przygotujemy przy okazji pieczenia np. mięsa – zaoszczędzimy wówczas na gazie. W trakcie pieczenia buraczki trzeba obracać, tak aby złapały miękkość ze wszystkich stron. Stopień miękkości sprawdzamy widelcem. Gdy przestygną, obieramy je i ścieramy na tarce o dużych okach. Solimy. Analogicznie robimy z burakami z grilla.
- Kroimy cebulę w piórka i dusimy na oleju. Łączymy z burakami.
- Do całości ścieramy jabłko.
- Dodajemy cienko posiekane natki pietruszki i selera.
- Całość polewamy sokiem z cytryny. Pieczone buraki mają w sobie dużo słodkości, jeśli jednak uznamy, że w sałatce jest jej za mało, dodajmy łyżeczkę miodu.
- Całość doprawiamy pieprzem i suszonym tymiankiem. Polewamy odrobiną oleju rzepakowego.
- Sałatkę dobrze jest włożyć na kilka godzin do lodówki, aby się smaki poprzegryzały.
Beszamel - Buraki