Purpurowa sałatka obiadowa z buraków, rzodkiewek i radicchio
2022-04-14
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czerwona surówka obiadowa z buraków, rzodkiewek i radicchio to genialne połączenie ziemistych smaków. Surówka jest soczysta, wyrafinowana i przepyszna. Koniecznie wypróbujcie tego nowego przepisu na sałatkę obiadową, która praktycznie pasuje do wszystkiego! Doprawiona octem z czerwonego wina, czosnkiem i oliwą jest niesamowicie smaczna.
SKŁADNIKI
- 4 duże buraki, upieczone lub ugotowane
- 1 główka sałąty radicchio (mała)
- 1 czerwona cebula (mała)
- 1 pęczek rzodkiewek czerwonych
- 1 łyżka świeżych liści oregano, posiekanych
- 1 łyżka orzeszków piniowych (opcjonalnie)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój główkę sałaty radicchio na ćwiartki. Usuń rdzeń i pokrój w cienkie paski. Włóż radicchio do miski z lodowatą wodą na 20-30 minut, aby zredukować gorycz.
- Buraki przekrój na pół. Następnie pokrój na cienkie plasterki.
- Cebulę i rzodkiewkę pokrój na bardzo cienkie plasterki.
- W małej misce wymieszaj oliwę, ocet, miód, czosnek, sól i pieprz.
- W dużej misce wymieszaj radicchio, buraki, cebulę, rzodkiewki i listki oregano z winegretem.
- Wierzch posyp orzeszkami piniowymi i podawaj.
Beszamel - Buraki