Purpurowa sałatka obiadowa z buraków, rzodkiewek i radicchio

Purpurowa sałatka obiadowa z buraków, rzodkiewek i radicchio
Autor: Shutterstock.com Purpurowa sałatka obiadowa z buraków, rzodkiewek i radicchio
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czerwona surówka obiadowa z buraków, rzodkiewek i radicchio to genialne połączenie ziemistych smaków. Surówka jest soczysta, wyrafinowana i przepyszna. Koniecznie wypróbujcie tego nowego przepisu na sałatkę obiadową, która praktycznie pasuje do wszystkiego! Doprawiona octem z czerwonego wina, czosnkiem i oliwą jest niesamowicie smaczna. 

SKŁADNIKI

  • 4 duże buraki, upieczone lub ugotowane
  • 1 główka sałąty radicchio (mała)
  • 1 czerwona cebula (mała)
  • 1 pęczek rzodkiewek czerwonych
  • 1 łyżka  świeżych liści oregano, posiekanych
  • 1 łyżka orzeszków piniowych (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój główkę sałaty radicchio na ćwiartki. Usuń rdzeń i pokrój w cienkie paski. Włóż radicchio do miski z lodowatą wodą na 20-30 minut, aby zredukować gorycz.
  • Buraki przekrój na pół. Następnie pokrój na cienkie plasterki.
  • Cebulę i rzodkiewkę pokrój na bardzo cienkie plasterki.
  • W małej misce wymieszaj oliwę, ocet, miód, czosnek, sól i pieprz.
  • W dużej misce wymieszaj radicchio, buraki, cebulę, rzodkiewki i listki oregano z winegretem.
  • Wierzch posyp orzeszkami piniowymi i podawaj.
Beszamel - Buraki

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej