Niezwykła sałatka z włoskiej kapusty z awokado i cieciorką

Sałatka z włoskiej kapusty
Autor: Shutterstock Sałatka z włoskiej kapusty wygląda świeżo i wiosennie.
łatwy
10 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ta sałatka to maksimum smaku i składników odżywczych przy minimalnym zaangażowaniu w przygotowanie, które zajmie ci max 10 minut. Spróbuj, bo to fantastyczna dawka witamin, idealna na wiosenne przesilenie.

SKŁADNIKI

  • 6-8 wewnętrznych liści kapusty włoskiej
  • 1 awokado
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwa
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli oraz pieprzu. Mieszać do połączenia składników.
  • Liście kapusty umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu.
  • Awokado pokroić w kostkę i posypać nim kapustę, cieciorkę odcedzić i również wyłożyć na kapustę.
  • Całość skropić przygotowanym wcześniej sosem, udekorować gałązkami natki i plasterkami cytryny.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej