Niezwykła sałatka z włoskiej kapusty z awokado i cieciorką
2022-03-29
łatwy
10 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ta sałatka to maksimum smaku i składników odżywczych przy minimalnym zaangażowaniu w przygotowanie, które zajmie ci max 10 minut. Spróbuj, bo to fantastyczna dawka witamin, idealna na wiosenne przesilenie.
SKŁADNIKI
- 6-8 wewnętrznych liści kapusty włoskiej
- 1 awokado
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwa
- 1 ząbek czosnku
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli oraz pieprzu. Mieszać do połączenia składników.
- Liście kapusty umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu.
- Awokado pokroić w kostkę i posypać nim kapustę, cieciorkę odcedzić i również wyłożyć na kapustę.
- Całość skropić przygotowanym wcześniej sosem, udekorować gałązkami natki i plasterkami cytryny.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?