Jak przyrządzić buraka liściowego? Najprostszy przepis na staropolską boćwinę
2022-04-09
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jak przyrządzić buraka liściowego? Polecam ten najprostszy przepis na staropolską boćwinę. Boćwina lub inaczej mangold to wszystko ta sama odmiana buraka liściowego. Specjalnej odmiany o rozrośniętych soczystych łodygach i bujnym listowiu. W smaku przypomina mieszankę zielonego szpinaku i jędrnej kalarepki. Niskokaloryczne warzywo liściaste jest skarbnicą witaminy C, K i witamin z grupy B. Warto po niego częściej sięgać!
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych liści buraka liściowego (mangoldu, boćwiny)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku
- 1 duża szczypta płatków ostrej papryki (opcjonalnie)
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z liści buraka odciąć soczyste i grube łodygi. Pokroić je na kawałki długości 2-3 cm.
- Pozostałe miękkie i zielone części liścia mangoldu posiekać jak szpinak.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pocięte grube kawałki łodyg. Smażyć przez 6-8 minut, aż zmiękną.
- Dodać czosnek i smażyć przez 30 sekund, aż zacznie pachnieć. Dodać zielone części liści. Przykryć pokrywką i smażyć jeszcze 2 minuty.
- Na koniec przyprawić solą. Jarzynka z boćwiny gotowa!
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?