Jak przyrządzić buraka liściowego? Najprostszy przepis na staropolską boćwinę

Jak przyrządzić buraka liściowego? Najprostszy przepis na staropolską boćwinę
Autor: Shutterstock.com Jak przyrządzić buraka liściowego? Najprostszy przepis na staropolską boćwinę
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jak przyrządzić buraka liściowego? Polecam ten najprostszy przepis na staropolską boćwinę. Boćwina lub inaczej mangold to wszystko ta sama odmiana buraka liściowego. Specjalnej odmiany o rozrośniętych soczystych łodygach i bujnym listowiu. W smaku przypomina mieszankę zielonego szpinaku i jędrnej kalarepki. Niskokaloryczne warzywo liściaste jest skarbnicą witaminy C, K i witamin z grupy B. Warto po niego częściej sięgać! 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z liści buraka odciąć soczyste i grube łodygi. Pokroić je na kawałki długości 2-3 cm. 
  • Pozostałe miękkie i zielone części liścia mangoldu posiekać jak szpinak. 
  • Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pocięte grube kawałki łodyg. Smażyć przez 6-8 minut, aż zmiękną. 
  • Dodać czosnek i smażyć przez 30 sekund, aż zacznie pachnieć. Dodać zielone części liści. Przykryć pokrywką i smażyć jeszcze 2 minuty. 
  • Na koniec przyprawić solą. Jarzynka z boćwiny gotowa! 
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?

Jarzynka na ciepło do obiadu: TOP 12 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej