Jak przyrządzić buraka liściowego? Najprostszy przepis na staropolską boćwinę
2022-04-09
14:48
Jak przyrządzić buraka liściowego? Polecam ten najprostszy przepis na staropolską boćwinę. Boćwina lub inaczej mangold to wszystko ta sama odmiana buraka liściowego. Specjalnej odmiany o rozrośniętych soczystych łodygach i bujnym listowiu. W smaku przypomina mieszankę zielonego szpinaku i jędrnej kalarepki. Niskokaloryczne warzywo liściaste jest skarbnicą witaminy C, K i witamin z grupy B. Warto po niego częściej sięgać!
i
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych liści buraka liściowego (mangoldu, boćwiny)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku
- 1 duża szczypta płatków ostrej papryki (opcjonalnie)
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z liści buraka odciąć soczyste i grube łodygi. Pokroić je na kawałki długości 2-3 cm.
- Pozostałe miękkie i zielone części liścia mangoldu posiekać jak szpinak.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pocięte grube kawałki łodyg. Smażyć przez 6-8 minut, aż zmiękną.
- Dodać czosnek i smażyć przez 30 sekund, aż zacznie pachnieć. Dodać zielone części liści. Przykryć pokrywką i smażyć jeszcze 2 minuty.
- Na koniec przyprawić solą. Jarzynka z boćwiny gotowa!
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?