Genialny przepis na sałatkę ze smażonymi pieczarkami. Pyszna, łatwa i szybka
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pełna smaku sałatka ze smażonymi pieczarkami to pomysł na kolację czy przekąskę na imprezę. Dzięki smażeniu pieczarki zyskują pyszny głęboki smak i smacznie komponują się z pozostałymi składnikami. Przepis na tę wyborną sałatkę jest prosty i w miarę szybki. Oto łatwy przepis na doskonałą sałatkę ze smażonymi pieczarkami, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje.
Co można dodać do sałatki z pieczarkami?
W tym sprawdzonym przepisie na pyszną domową sałatkę główną rolę grają smażone na patelni pieczarki. Do grzybów dodaje się kilka składników, które idealnie się ze sobą łączą. Wszystkie produkty są łatwo dostępne bez względu na porę roku, więc to smaczne małe danie można robić na okrągło.
Co więc jest potrzebne, aby przyrządzić tę oryginalną sałatkę? Lista składników jest dość krótka i obejmuje takie produkty jak:
- pieczarki
- cebula
- kukurydza konserwowa
- jajka na twardo
- żółty ser
- szczypiorek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- dodatki – majonez, masło
Jak smażyć pieczarki do sałatki?
Swój nietuzinkowy smak sałatka zawdzięcza dodatkowi smażonych pieczarek. Pierwszym krokiem jest pokrojenie grzybów na plasterki. Następnie smaży się je na maśle. Podczas smażenia nie powinno się doprawiać pieczarek solą. Może to spowodować, że grzyby puszczą mnóstwo wody i zamiast się smażyć, ugotują się w sosie własnym. Pieczarki należy doprawić dopiero, kiedy wymiesza się je z pozostałymi składnikami sałatki.
Jak zrobić sałatkę ze smażonymi pieczarkami?
Przepis na ciekawą w smaku sałatkę, w której główną rolę zagrały pieczarki z patelni, nie jest trudny. Danie robi się łatwo i szybko, a wrażenia smakowe są obłędne. Sałatka doskonale sprawdzi się na kolację lub jako przekąska na imprezę.
Jak więc przyrządzić wyśmienitą sałatkę ze smażonymi pieczarkami? Przepis jest łatwy i szybki, więc warto go zapisać.
- 1. krok – usmażenie pieczarek na maśle
- 2. krok – wymieszanie wszystkich składników sałatki ze smażonymi pieczarkami
- 3. krok – dodanie majonezu i doprawienie sałatki
SKŁADNIKI
- 250 g pieczarek
- 150 g startego żółtego sera
- 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
- 1 cebula
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki pokroić w cienkie plasterki.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pieczarki, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje. Patelnię zestawić z ognia.
- Do miski przełożyć posiekane jajka, odsączoną z zalewy kukurydzę, starty żółty ser, szczypiorek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wymieszać.
- Dodać podsmażone pieczarki i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Podawać od razu po po schłodzeniu w lodówce.