Cudowne buraczki z octem balsamicznym i miodem - aromatyczna jarzynka na ciepło
2022-06-10
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Buraczki z octem balsamicznym i miodem to cudowny sposób na podanie buraczków na ciepło. Lekko skarmelizowane, pełne smaku dzięki dodatkowi miodu i lekko słodkawego octu balsamicznego stanowią doskonałe uzupełnienie dań mięsnych i wegetariańskich.
Galeria: Buraki w słoikach na zimę - 10 super przepisów!
SKŁADNIKI
- 2 duże buraki
- 8 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- zielenina do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki gotujemy/pieczemy w łupinach. Miękkie buraki po ostygnięciu obieramy i kroimy w grube słupki.
- Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego ocet balsamiczny oraz miód.
- Mieszamy aż powstanie rodzaj "karmelu" - wrzucamy na niego buraczki.
- Smażymy na sporym ogniu do momentu, aż nadmiar płynu odparuje.
- Solimy i pieprzymy do smaku, podajemy posypane zieleniną.
Beszamel - Buraki