Cudowne buraczki z octem balsamicznym i miodem - aromatyczna jarzynka na ciepło

2020-10-31
Cudowne buraczki z octem balsamicznym i miodem - aromatyczna jarzynka na ciepło
Autor: Shutterstock Cudowne buraczki z octem balsamicznym i miodem to nowy sposób na podanie buraczków na ciepło
łatwy
15 min
4

Buraczki z octem balsamicznym i miodem to cudowny sposób na podanie buraczków na ciepło. Lekko skarmelizowane, pełne smaku dzięki dodatkowi miodu i lekko słodkawego octu balsamicznego stanowią doskonałe uzupełnienie dań mięsnych i wegetariańskich.

Składniki

2 duże buraki

8 łyżek octu balsamicznego

2 łyżki miodu

2 łyżki masła

sól i pieprz

zielenina do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Buraki gotujemy/pieczemy. Po ostygnięciu kroimy w grube słupki.

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego ocet balsamiczny oraz miód. Mieszamy aż powstanie rodzaj "karmelu" - wrzucamy na niego buraczki.

Smażymy na sporym ogniu do momentu, aż nadmiar płynu odparuje.

Solimy i pieprzymy do smaku, podajemy posypane zieleniną.