Sałatka z kasza jęczmienną, rzodkiewką i fetą - sycące danie, że palce lizać

Sałatka z kasza jęczmienną
Autor: Shutterstock Sałatka z kasza jęczmienną to pomysł na pożywny posiłek na zimno.
łatwy
20 min
2

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z kasza jęczmienną, rzodkiewką i fetą to jeden z moich ulubionych przepisów na lunch do pracy. Jest sycąca, pożywna i świetnie smakuje. Pozy tym pozostawia na długo uczucie sytości, więc po porcji tego dania zapominam o niezdrowych przekąskach.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 opakowanie fety
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 pęczek szczypioru
  • pieprz i sól
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i dodać do niej odrobinę oliwy, aby się nie sklejała. Jak gotować kaszę jęczmienną?
  • Szparagi oczyścić i usmażyć na maśle, wg przepisu na Zielone szparagi z patelni.
  • Rzodkiewki umyć obrać i pokroić w plasterki, fetę pokroić w drobną kostkę, szczypior posiekać.
  • Składniki sałatki wymieszać, przyprawić do smaku solą (ostrożnie - feta jest słona) i pieprzem.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej