Sałatka z kasza jęczmienną, rzodkiewką i fetą - sycące danie, że palce lizać
2021-06-17

łatwy
20 min
2
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z kasza jęczmienną, rzodkiewką i fetą to jeden z moich ulubionych przepisów na lunch do pracy. Jest sycąca, pożywna i świetnie smakuje. Pozy tym pozostawia na długo uczucie sytości, więc po porcji tego dania zapominam o niezdrowych przekąskach.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 opakowanie fety
- 1 pęczek szparagów
- 1 pęczek szczypioru
- pieprz i sól
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i dodać do niej odrobinę oliwy, aby się nie sklejała. Jak gotować kaszę jęczmienną?
- Szparagi oczyścić i usmażyć na maśle, wg przepisu na Zielone szparagi z patelni.
- Rzodkiewki umyć obrać i pokroić w plasterki, fetę pokroić w drobną kostkę, szczypior posiekać.
- Składniki sałatki wymieszać, przyprawić do smaku solą (ostrożnie - feta jest słona) i pieprzem.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz