Zielone szparagi z patelni - szybki przepis na pyszne szparagi
2023-04-23

łatwy
10 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Szparagi gotowane są delikatne i soczyste, a pieczone wyraziste i pachnące. Ja najbardziej lubię jednak zielone szparagi z patelni - wystarczy je krótko obsmażyć i oprószyć delikatnie solą i ewentualnie białym pieprzem.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól
- biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi umyć i pozbawić zdrewniałych końcówek. Jeśli są bardzo długie przeciąć na pół lub na 3 części.
- Szparagi wrzucić do miski, oprószyć solą i białym pieprzem, polać oliwą, wymieszać.
- Patelnię dość mocno rozgrzać, po czym zmniejszyć płomień.
- Wrzucić szparagi i smażyć ok. 5 minut od czasu do czasu potrząsając patelnią.
- Na ostatnią minutę smażenia włożyć masło i delikatnie zwiększyć ogień.
- Zdjąć z patelni, podawać gorące, można posypać parmezanem.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na pyszne i zdrowe szparagi