Zielone szparagi z patelni - szybki przepis na pyszne szparagi

Szparagi z patelni
Autor: Shutterstock Szparagi z patelni to bardzo szybki sposób na przygotowanie pysznej przekąski.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Szparagi gotowane są delikatne i soczyste, a pieczone wyraziste i pachnące. Ja najbardziej lubię jednak zielone szparagi z patelni - wystarczy je krótko obsmażyć i oprószyć delikatnie solą i ewentualnie białym pieprzem.

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi umyć i pozbawić zdrewniałych końcówek. Jeśli są bardzo długie przeciąć na pół lub na 3 części.
  • Szparagi wrzucić do miski, oprószyć solą i białym pieprzem, polać oliwą, wymieszać.
  • Patelnię dość mocno rozgrzać, po czym zmniejszyć płomień.
  • Wrzucić szparagi i smażyć ok. 5 minut od czasu do czasu potrząsając patelnią.
  • Na ostatnią minutę smażenia włożyć masło i delikatnie zwiększyć ogień.
  • Zdjąć z patelni, podawać gorące, można posypać parmezanem.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej