Sałatka kukurydziana z ryżem i ogórkiem - błyskawiczna i prosta przekąska do pracy
2022-02-01
łatwy
5 min
2
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sałatkę kukurydzianą z ryżem przygotowuję zazwyczaj wtedy, gdy zostanie mi trochę ugotowanego ryżu z obiadu. Wystarczy dodać do niego kukurydzę, ogórka i trochę zieleniny, a przekąskę do pracy mam gotową w mniej niż 5 minut.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki ryżu
- 1 puszka kukurydzy
- 1-2 ogórki kiszone
- koperek lub szczypiorek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kukurydzę odsączyć, ogórka pokroić w kostkę, wymieszać warzywa z ryżem.
- Czosnek rozetrzeć z solą, dodać oliwę sok z cytryny i pieprz, dokładnie połączyć.
- Zieleninę drobno posiekać, dodać do sałatki razem z sosem, wymieszać.
- Najlepiej smakuje lekko schłodzona, więc przed podaniem warto wstawić ją do lodówki na 15 min.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej
Bez czego nie przygotujesz sałatki kukurydzianej? Oczywiście bez kukurydzy. A bez czego nie zrobisz keczupu, frytek lub szarlotki? Z pewnością wiesz, ale nic nie szkodzi się sprawdzić, rozwiązując nasz quiz. Jesteście pewni, że zgarniecie komplet punktów?
QUIZ. Rozpoznaj niezbędny składnik. Zgarnięcie kompletu punktów może okazać się wyzwaniem!