Sałatka kukurydziana z ryżem i ogórkiem - błyskawiczna i prosta przekąska do pracy

Sałatka kukurydziana z ryżem
Autor: Shutterstock Sałatka kukurydzianą z ryżem można przygotować w mniej niż 5 minut.
łatwy
5 min
2

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sałatkę kukurydzianą z ryżem przygotowuję zazwyczaj wtedy, gdy zostanie mi trochę ugotowanego ryżu z obiadu. Wystarczy dodać do niego kukurydzę, ogórka i trochę zieleniny, a przekąskę do pracy mam gotową w mniej niż 5 minut.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1-2 ogórki kiszone
  • koperek lub szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kukurydzę odsączyć, ogórka pokroić w kostkę, wymieszać warzywa z ryżem.
  • Czosnek rozetrzeć z solą, dodać oliwę sok z cytryny i pieprz, dokładnie połączyć.
  • Zieleninę drobno posiekać, dodać do sałatki razem z sosem, wymieszać.
  • Najlepiej smakuje lekko schłodzona, więc przed podaniem warto wstawić ją do lodówki na 15 min.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej

Bez czego nie przygotujesz sałatki kukurydzianej? Oczywiście bez kukurydzy. A bez czego nie zrobisz keczupu, frytek lub szarlotki? Z pewnością wiesz, ale nic nie szkodzi się sprawdzić, rozwiązując nasz quiz. Jesteście pewni, że zgarniecie komplet punktów?

QUIZ. Rozpoznaj niezbędny składnik. Zgarnięcie kompletu punktów może okazać się wyzwaniem!

Galeria: Sałatki do pracy - 15 przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej