Ryżowa sałatka z jajkiem i surimi: przepis na najlepszą przystawkę

Ryżowa sałatka z jajkiem i surimi: przepis na najlepszą przystawkę
Autor: Shutterstock Sycąca sałatka ryżowa z jajkiem i surimi w limonkowym majonezie
łatwy
20 min
4

Ryżowa sałatka z jajkiem i surimi jest wyjątkowo pyszna. Dzięki dodatkowi warzyw jest chrupka. Jednak ostateczny smak nadaje jej nieziemsko smaczny majonez limonkowy. Spróbujcie i oceńcie sami! 

Jak ugotować ryż na sypko? 

To sprawdzony sposób, jak ugotować ryż sypki. Przed gotowaniem trzeba ryż wypłukać. Robimy to do czasu, aż woda stanie się czysta, i dopiero wtedy gotujemy. Najpopularniejsza metoda gotowania ryżu polega na absorpcji wody przez ryż podczas gotowania. Taki ryż doskonale nadaje się do sałatek. 

Dla 4 osobowej rodziny wsyp  1 szklankę ryżu, zalej 2 szklankami zimnej wody. Posól, zamieszaj i zagotuj. Następnie przykryj garnek pokrywką w taki sposób, aby para mogła swobodnie wychodzić, zmniejsz ogień i gotuj. Gdy ryż wchłonie już całą wodę, a na jego powierzchni zaczną tworzyć się tzw. kratery, całkowicie przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 12-15 minut.

Ryż można też ugotować tak jak makaron, w dużej ilości wody. Wypłukany i odsączony ryż należy wrzucić do dużej ilości wrzącej i osolonej wody, zamieszać, a gdy będzie miękki, odcedzić i przelać zimną wodą.

Więcej przepisów na sałatki z ryżem

Sałatki z ryżem są sycące, łatwe w przygotowaniu i pyszne. Jeśli lubisz je tak jak redakcja Beszamel.pl, to zachwycą Cię wybrane przepisy:

Sałatka z gotowanej ryby z ryżem i pomidorami

Prosta sałatka ryżowa z tuńczykiem - efektowna i pyszna

Sałatka ryżowa ze słonecznikiem i ananasem

Warstwowa sałatka SUSHI z wędzonego łososia, ryżu i świeżego ogórka

Sałatka z ryżem i mięsem drobiowym - lekka, pyszna, dietetyczna

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę ryżową:
  • 200 g ryżu ugotowanego, ostudzonego
  • 6 jajek, ugotowanych na twardo
  • 150 g paluszków surimi
  • 150 g ogórka świeżego, z cienką skórką
  • 1 puszka kukurydzy, odcedzonej
  • 1 pęczek szczypioru
  • Na sos majonezowy:
  • 1 szklanka majonezu
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżeczka skórki startej z limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania majonezu. Zmiksuj majonez z jogurtem, cukrem, sokiem z limonki i startą skórką. Odstaw.
  • Jajka posiekaj drobno. Paluszki surimi pokrój po skosie na kawałki grubości 1,5 cm.
  • Ogórka nie obieraj. Pokrój w kostkę. Szczypior posiekaj.
  • W misce wymieszaj ugotowany ryż, jajka, surimi, ogórek, kukurydzę i szczypior.
  • Dodaj przygotowany majonez i ponownie wymieszaj.
  • Podawaj od razu. Sałatkę można przechować w lodówce do 2 dni.
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej