Ryżowa sałatka z jajkiem i surimi: przepis na najlepszą przystawkę

2021-03-22
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Ryżowa sałatka z jajkiem i surimi: przepis na najlepszą przystawkę
Autor: Shutterstock Sycąca sałatka ryżowa z jajkiem i surimi w limonkowym majonezie
łatwy
20 min
4

Ryżowa sałatka z jajkiem i surimi jest wyjątkowo pyszna. Dzięki dodatkowi warzyw jest chrupka. Jednak ostateczny smak nadaje jej nieziemsko smaczny majonez limonkowy. Spróbujcie i oceńcie sami! 

Składniki

Na sałatkę ryżową:

200 g ryżu ugotowanego, ostudzonego

6 jajek, ugotowanych na twardo

150 g paluszków surimi

150 g ogórka świeżego, z cienką skórką

1 puszka kukurydzy, odcedzonej

1 pęczek szczypioru

Na sos majonezowy:

1 szklanka majonezu

1/4 szklanki jogurtu naturalnego

1 łyżka cukru

2 łyżeczki soku z limonki

1 łyżeczka skórki startej z limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zacznij od przygotowania majonezu. Zmiksuj majonez z jogurtem, cukrem, sokiem z limonki i startą skórką. Odstaw.

Jajka posiekaj drobno. Paluszki surimi pokrój po skosie na kawałki grubości 1,5 cm.

Ogórka nie obieraj. Pokrój w kostkę. Szczypior posiekaj.

W misce wymieszaj ugotowany ryż, jajka, surimi, ogórek, kukurydzę i szczypior.

Dodaj przygotowany majonez i ponownie wymieszaj.

Podawaj od razu. Sałatkę można przechować w lodówce do 2 dni.

Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?

Jak ugotować ryż na sypko? 

To sprawdzony sposób, jak ugotować ryż sypki. Przed gotowaniem trzeba ryż wypłukać. Robimy to do czasu, aż woda stanie się czysta, i dopiero wtedy gotujemy. Najpopularniejsza metoda gotowania ryżu polega na absorpcji wody przez ryż podczas gotowania. Taki ryż doskonale nadaje się do sałatek. 

Dla 4 osobowej rodziny wsyp  1 szklankę ryżu, zalej 2 szklankami zimnej wody. Posól, zamieszaj i zagotuj. Następnie przykryj garnek pokrywką w taki sposób, aby para mogła swobodnie wychodzić, zmniejsz ogień i gotuj. Gdy ryż wchłonie już całą wodę, a na jego powierzchni zaczną tworzyć się tzw. kratery, całkowicie przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 12-15 minut.

Ryż można też ugotować tak jak makaron, w dużej ilości wody. Wypłukany i odsączony ryż należy wrzucić do dużej ilości wrzącej i osolonej wody, zamieszać, a gdy będzie miękki, odcedzić i przelać zimną wodą.

Więcej przepisów na sałatki z ryżem

Sałatki z ryżem są sycące, łatwe w przygotowaniu i pyszne. Jeśli lubisz je tak jak redakcja Beszamel.pl, to zachwycą Cię wybrane przepisy:

Sałatka z gotowanej ryby z ryżem i pomidorami

Prosta sałatka ryżowa z tuńczykiem - efektowna i pyszna

Sałatka ryżowa ze słonecznikiem i ananasem

Warstwowa sałatka SUSHI z wędzonego łososia, ryżu i świeżego ogórka

Sałatka z ryżem i mięsem drobiowym - lekka, pyszna, dietetyczna