Ryżowa sałatka z jajkiem i surimi: przepis na najlepszą przystawkę
Ryżowa sałatka z jajkiem i surimi jest wyjątkowo pyszna. Dzięki dodatkowi warzyw jest chrupka. Jednak ostateczny smak nadaje jej nieziemsko smaczny majonez limonkowy. Spróbujcie i oceńcie sami!
Jak ugotować ryż na sypko?
To sprawdzony sposób, jak ugotować ryż sypki. Przed gotowaniem trzeba ryż wypłukać. Robimy to do czasu, aż woda stanie się czysta, i dopiero wtedy gotujemy. Najpopularniejsza metoda gotowania ryżu polega na absorpcji wody przez ryż podczas gotowania. Taki ryż doskonale nadaje się do sałatek.
Dla 4 osobowej rodziny wsyp 1 szklankę ryżu, zalej 2 szklankami zimnej wody. Posól, zamieszaj i zagotuj. Następnie przykryj garnek pokrywką w taki sposób, aby para mogła swobodnie wychodzić, zmniejsz ogień i gotuj. Gdy ryż wchłonie już całą wodę, a na jego powierzchni zaczną tworzyć się tzw. kratery, całkowicie przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 12-15 minut.
Ryż można też ugotować tak jak makaron, w dużej ilości wody. Wypłukany i odsączony ryż należy wrzucić do dużej ilości wrzącej i osolonej wody, zamieszać, a gdy będzie miękki, odcedzić i przelać zimną wodą.
Więcej przepisów na sałatki z ryżem
Sałatki z ryżem są sycące, łatwe w przygotowaniu i pyszne. Jeśli lubisz je tak jak redakcja Beszamel.pl, to zachwycą Cię wybrane przepisy:
Sałatka z gotowanej ryby z ryżem i pomidorami
Prosta sałatka ryżowa z tuńczykiem - efektowna i pyszna
Sałatka ryżowa ze słonecznikiem i ananasem
Warstwowa sałatka SUSHI z wędzonego łososia, ryżu i świeżego ogórka
Sałatka z ryżem i mięsem drobiowym - lekka, pyszna, dietetyczna
SKŁADNIKI
- Na sałatkę ryżową:
- 200 g ryżu ugotowanego, ostudzonego
- 6 jajek, ugotowanych na twardo
- 150 g paluszków surimi
- 150 g ogórka świeżego, z cienką skórką
- 1 puszka kukurydzy, odcedzonej
- 1 pęczek szczypioru
- Na sos majonezowy:
- 1 szklanka majonezu
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżeczka skórki startej z limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania majonezu. Zmiksuj majonez z jogurtem, cukrem, sokiem z limonki i startą skórką. Odstaw.
- Jajka posiekaj drobno. Paluszki surimi pokrój po skosie na kawałki grubości 1,5 cm.
- Ogórka nie obieraj. Pokrój w kostkę. Szczypior posiekaj.
- W misce wymieszaj ugotowany ryż, jajka, surimi, ogórek, kukurydzę i szczypior.
- Dodaj przygotowany majonez i ponownie wymieszaj.
- Podawaj od razu. Sałatkę można przechować w lodówce do 2 dni.