Warstwowa sałatka SUSHI z wędzonego łososia, ryżu i świeżego ogórka

Warstwowa sałatka SUSHI z wędzonego łososia, ryżu i świeżego ogórka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatkę można przybrać gotowanymi krewetkami oraz ikrą łososia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Warstwowa sałatka w stylu sushi, której bazą jest wędzony łosoś zachwyci każdego imprezowicza. Pożywna i obłędna w smaku jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Najważniejsze to zdobycie chrzanu wasabi, ale jeśli go nie kupicie, to wykorzystajcie po prostu nasz krajowy chrzan dla wzmocnienia smaku. 

Składniki

  • 300 g łososia wędzonego na zimno

  • 300 g ryżu

  • 2 świeże ogórki

  • 1 marchew, dość spora

  • 4 jajka rozmiar L

  • 1 cebula

  • 1 pęczek kopru

  • chrzan wasabi do smaku

  • 350 ml majonezu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Majonez wymieszać z wasabi. Odstawić.

  • Ryż wymyć, odcedzić. Zalać wodą, na 1 część ryżu wziąć 1,5 części wody. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gdy ryż się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 30 minut, aby przestygło.

  • Marchew i jajka również ugotować. Zetrzeć na tarce każde oddzielnie.

  • Rybę pokroić na małe kawałki, ogórki w kostkę, cebulę drobno posiekać. Koperek również posiekać.

  • Układać warstwami: 1 warstwa - ryż, 2 warstwa - ryba, 3 warstwa - koperek, 4 warstwa - cebula, 5 warstwa - ogórek, 6 warstwa - majonez z wasabi, 7 warstwa - gotowana marchew, 8 warstwa - jajka, 9 warstwa - majonez z wasabi.

  • Sałatkę chłodzić przez 2 godziny i dopiero podawać.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4