Sałatka ryżowa ze słonecznikiem i ananasem

2021-03-29
Sałatka ryżowa ze słonecznikiem
Autor: Shutterstock Sałatka ryżowa ze słonecznikiem
łatwy
20 min
4

Słoneczna sałatka na ciepłe i chłodniejsze dni. Delikatny ryż świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym ananasem, seler naciowy dodaje odświeżającej nuty, a pestki słonecznika przyjemnie chrupią.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • Sos:
  • 3 łyżki siekanego świeżego estragonu
  • 1 cytryna
  • 0,5 szklanki oleju sojowego
  • sól i pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować na sypko, odcedzić i ostudzić. Selera umyć i pokroić w plasterki.
  • Ananasa osączyć i pokroić w kostkę, groszek osączyć i przepłukać.
  • Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  • Olej wymieszać z sokiem z cytryny, dodać otartą skórkę, estragon, pieprz i sól. Wymieszać.
  • Wymieszać ryż, ananasa, selera i ziarno słonecznika, zalać sosem i odstawić do lodówki na godzinę.