Surówka z białej rzodkwi daikon i szczypiorku: łatwa, pyszna, odżywcza
Sałatka z gotowanej ryby z ryżem i pomidorami - sycąca i smakowita sałatka rybna

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sałatka z ryby i ryżu z pomidorami świetnie sprawdzi się jako posiłek lunchowy.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Ta sałatka to znakomity posiłek w ciągu dnia - jest lekka, ale pożywna. Zawiera sporo pełnowartościowego białka, porcję węglowodanów i niezłą dawkę witamin i minerałów. Smakuje na ciepło i na zimno. Polecamy!
Składniki
ok 250 g ugotowanej ryby
3 pomidory
100 g ryżu
1/2 cytryny
4 łyżki majonezu
2 łyżki rodzynek
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Ryż ugotować na sypko, dokładnie przepłukać w zimnej wodzie i odstawić do ostygnięcia.
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić, aby zmiękły.
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę.
Gdy ryż ostygnie wymieszać go z rybą, pomidorami i odsączonymi rodzynkami.
Skropić sokiem z cytryny, dodać majonez i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.