Sałatka z gotowanej ryby z ryżem i pomidorami - sycąca i smakowita sałatka rybna

Sałatka z gotowanej ryby z ryżem i pomidorami - sycąca i smakowita sałatka rybna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z ryby i ryżu z pomidorami świetnie sprawdzi się jako posiłek lunchowy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ta sałatka to znakomity posiłek w ciągu dnia - jest lekka, ale pożywna. Zawiera sporo pełnowartościowego białka, porcję węglowodanów i niezłą dawkę witamin i minerałów. Smakuje na ciepło i na zimno. Polecamy!

Składniki

  • ok 250 g ugotowanej ryby

  • 3 pomidory

  • 100 g ryżu

  • 1/2 cytryny

  • 4 łyżki majonezu

  • 2 łyżki rodzynek

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż ugotować na sypko, dokładnie przepłukać w zimnej wodzie i odstawić do ostygnięcia.

  • Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić, aby zmiękły.

  • Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę.

  • Gdy ryż ostygnie wymieszać go z rybą, pomidorami i odsączonymi rodzynkami.

  • Skropić sokiem z cytryny, dodać majonez i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.

Ocena: 3