Prosta i sycąca sałatka z bobu i parówek

Sałatka z bobem
Autor: Shutterstock Sałatka z bobem, parówkami i pomidorem to sycąca przekąska
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Sezon na nasz rodzimy bób trwa krótko: od czerwca do lipca. A oto prosta i sycąca sałatka z wykorzystaniem bobu – doskonała na lunch, a nawet lekki obiad.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg bobu
  • 4 parówki
  • 2 pomidory
  • szczypior
  • ząbek czosnku
  • 2–3 łyżki oliwy
  • łyżka musztardy dijon
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować bób do miękkości w osolonej wodzie. Obrać.
  • Parówki pokroić w grubsze plasterki.
  • Pomidor pokroić w ósemki, posolić. Szczypior posiekać.
  • Połączyć ze sobą przygotowane składniki.
  • Przyrządzić sos: w słoiku wymieszać ze sobą musztardę, oliwę, sok z cytryny i przepuszczony przez praskę czosnek. Polać sosem sałatkę.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej