Śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie

2019-11-26
Milena Łakomska
Śledź pod buraczaną pierzynką
Autor: Shutterstock Sałatka śledziowa z buraczkami ma ciekawy smak dzięki dodatkowi  suszonego piernika
łatwy
45 min
4

Śledzie podajemy różnie przyrządzone: w śmietanie, oleju czy sosie koperkowym. Tym razem proponujemy śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie. To potrawa, która przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi ryb. W tym daniu spotykają się ulubione smaki Polaków: słony, słodki i korzenny. Pyszności!

 

Polecamy inne przebojowe przepisy ze śledziem w roli głównej:

Polecamy również: śledzie korzenneśledzie ze śliwkami suszonymi według przepisu Ewy Wachowicz oraz Sałatkę śledziową ze śledzi solonych i wędzonych.

Składniki

4 filety śledziowe matjas

kromka wysuszonego piernika

2 szklanki tartych, gotowanych buraków

150 g orzechów włoskich

4 łyżki miodu

4 łyżki octu winnego

po 6 ziaren: czarnego pieprzu, goździków i ziela angielskiego

50 ml oliwy

400 ml śmietany 22%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

Pieprz, ziele i goździki rozetrzeć w moździerzu, następnie wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Przez chwilę podgrzewać, dodać buraczki, starty piernik, posiekane orzechy, miód i ocet winny.

W salaterce ułożyć podzielone na dzwonka śledzie, na nie położyć buraczki, następną warstwę śledzi i kolejną buraczków.

Polać śmietaną. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

Milena Łakomska