Śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Śledzie podajemy różnie przyrządzone: w śmietanie, oleju czy sosie koperkowym. Tym razem proponujemy śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie. To potrawa, która przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi ryb. W tym daniu spotykają się ulubione smaki Polaków: słony, słodki i korzenny. Pyszności!
Polecamy inne przebojowe przepisy ze śledziem w roli głównej:
Polecamy również: śledzie korzenne, śledzie ze śliwkami suszonymi według przepisu Ewy Wachowicz oraz Sałatkę śledziową ze śledzi solonych i wędzonych.
SKŁADNIKI
- 4 filety śledziowe matjas
- kromka wysuszonego piernika
- 2 szklanki tartych, gotowanych buraków
- 150 g orzechów włoskich
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki octu winnego
- po 6 ziaren: czarnego pieprzu, goździków i ziela angielskiego
- 50 ml oliwy
- 400 ml śmietany 22%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- Pieprz, ziele i goździki rozetrzeć w moździerzu, następnie wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Przez chwilę podgrzewać, dodać buraczki, starty piernik, posiekane orzechy, miód i ocet winny.
- W salaterce ułożyć podzielone na dzwonka śledzie, na nie położyć buraczki, następną warstwę śledzi i kolejną buraczków.
- Polać śmietaną. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.