Śledź z burakami, orzechami i piernikiem - nietypowy przepis na świąteczną sałatkę

2019-11-14
Śledź z burakami, orzechami i piernikiem - nietypowy przepis na świąteczną sałatkę
Autor: Shutterstock Śledzie z burakami to  klasyczne zestawienie. Ale dodatek piernika daje mu prawdziwie świąteczny sznyt. 
łatwy
25 min
4

Kolacja wigilijna rządzi się swoimi prawami i nikt nie ośmiela się ich zmieniać. Jednak do tradycyjnych potraw można podejść na nowo. Sprawdź, jak zrobić śledzia z burakami, orzechami i piernikiem - niezwykle odświętnego. 

 

Proponujemy inne przepisy ze śledziem i buraczkami: śledź pod buraczaną pierzynkąsałatka śledziowa z buraczkami i awokado

Polecamy również:  zabawną przekąskę ze śledzi i buraczków podaną a la truskawki

Składniki

4 filety śledziowe matjas

kromka wysuszonego piernika

2 szklanki tartych, gotowanych buraków

150 g orzechów włoskich

4 łyżki miodu

4 łyżki octu winnego

6 ziaren czarnego pieprzu

6 goździków

6 ziaren ziela angielskiego

50 ml oliwy

400 ml śmietany 22%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Więcej o moczeniu śledzi tutaj.

Pieprz, ziele angielskie i goździki rozetrzeć w moździerzu, następnie wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę.

Przez chwilę podgrzewać, dodać buraczki, starty piernik, posiekane orzechy, miód i ocet winny.

W salaterce ułożyć podzielone na dzwonka śledzie, na nie położyć buraczki, następną warstwę śledzi i kolejną buraczków.

Polać śmietaną.

Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.