Zapomnij o jarzynowej i bankietowej. Ta prosta sałatka bije je na głowę

sałatka lepsza niż jarzynowa i bankietowa
Autor: Shutterstock Doskonale zastąpi jarzynową i bankietową. Ten prosty przepis na rewelacyjną sałatkę sprawdzi się na imprezę i święta.
łatwy
30 min
4

Szukając przepisu na pyszną sałatkę, warto sprawdzić ten przepis. Sałatka z szynką, porem i ogórkami konserwowymi ma pyszny smak i robi się ją łatwo. To doskonały zamiennik tradycyjnej jarzynowej i sałatki bankietowej, które często goszczą na naszych stołach. Dowiedzcie się, jak zrobić pyszną sałatkę, której smak to petarda.

Sałatka zamiast jarzynowej i bankietowej

Ta pyszna sałatka, której smak zachwyca, jest łatwa i szybka. Do jej przyrządzenia są potrzebne proste składniki, których cena nie przyprawia o zawrót głowy. Na liście potrzebnych produktów znajdują się więc jajka na twardo, szynka, por, ser żółty, ogórki konserwowe i kukurydza. Wszystkie składniki scala aksamitny sos na bazie majonezu z dodatkiem naturalnego jogurtu i musztardy oraz przypraw.

Jak sałatkę z pora, szynki i ogórków konserwowych?

Przepis na tę wyborną sałatkę jest prosty i każdy może ją samodzielnie zrobić. Do ugotowanych na twardo jajek dodaje się szynkę, por, kukurydzę, ogórki konserwowe i kukurydzę oraz starty na tarce żółty ser. Następnie należy przygotować sos, mieszając majonez, jogurt, musztardę i przyprawy.

Kiedy podawać sałatkę z pora, szynki i ogórków konserwowych?

Ta sałatka jest pyszna, łatwa i uniwersalna. To super zamiennik tradycyjnej sałatki jarzynowej i bankietowej. Smakuje jeszcze lepiej i każdy, kto jej spróbuje będzie pod wrażeniem smaku. Sałatkę z pora, szynki i ogórków konserwowych można podać z okazji świąt lub na rodzinnym obiedzie. Sprawdzi się jako drugie śniadanie lub smaczna kolacja. To również pyszna propozycja na imprezę.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g szynki konserwowej
  • 200 g startego sera gouda
  • 180 g kukurydzy konserwowej
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 por (tylko biała część)
  •  
  • sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać sparzonego wrzątkiem, osuszonego i posiekanego pora. Wymieszać.
  • Dodać pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i szynkę, kukurydzę oraz starty ser żółty.
  • Do miseczki przełożyć majonez. Dodać jogurt naturalny i musztardę. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
  • Sos wlać do sałatki i dokładnie wymieszać.
  • Podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
więcej