Zapomnij o jarzynowej i bankietowej. Ta prosta sałatka bije je na głowę
Szukając przepisu na pyszną sałatkę, warto sprawdzić ten przepis. Sałatka z szynką, porem i ogórkami konserwowymi ma pyszny smak i robi się ją łatwo. To doskonały zamiennik tradycyjnej jarzynowej i sałatki bankietowej, które często goszczą na naszych stołach. Dowiedzcie się, jak zrobić pyszną sałatkę, której smak to petarda.
Sałatka zamiast jarzynowej i bankietowej
Ta pyszna sałatka, której smak zachwyca, jest łatwa i szybka. Do jej przyrządzenia są potrzebne proste składniki, których cena nie przyprawia o zawrót głowy. Na liście potrzebnych produktów znajdują się więc jajka na twardo, szynka, por, ser żółty, ogórki konserwowe i kukurydza. Wszystkie składniki scala aksamitny sos na bazie majonezu z dodatkiem naturalnego jogurtu i musztardy oraz przypraw.
Jak sałatkę z pora, szynki i ogórków konserwowych?
Przepis na tę wyborną sałatkę jest prosty i każdy może ją samodzielnie zrobić. Do ugotowanych na twardo jajek dodaje się szynkę, por, kukurydzę, ogórki konserwowe i kukurydzę oraz starty na tarce żółty ser. Następnie należy przygotować sos, mieszając majonez, jogurt, musztardę i przyprawy.
Kiedy podawać sałatkę z pora, szynki i ogórków konserwowych?
Ta sałatka jest pyszna, łatwa i uniwersalna. To super zamiennik tradycyjnej sałatki jarzynowej i bankietowej. Smakuje jeszcze lepiej i każdy, kto jej spróbuje będzie pod wrażeniem smaku. Sałatkę z pora, szynki i ogórków konserwowych można podać z okazji świąt lub na rodzinnym obiedzie. Sprawdzi się jako drugie śniadanie lub smaczna kolacja. To również pyszna propozycja na imprezę.
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 200 g szynki konserwowej
- 200 g startego sera gouda
- 180 g kukurydzy konserwowej
- 6 ogórków konserwowych
- 1 por (tylko biała część)
- sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać sparzonego wrzątkiem, osuszonego i posiekanego pora. Wymieszać.
- Dodać pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i szynkę, kukurydzę oraz starty ser żółty.
- Do miseczki przełożyć majonez. Dodać jogurt naturalny i musztardę. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
- Sos wlać do sałatki i dokładnie wymieszać.
- Podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.