Warstwowa sałatka gyros. Hit każdej imprezy
Dieta bezglutenowa
Przepisy na sałatkę gyros są bardzo popularne. Nic dziwnego, ponieważ sałatka smakuje świetnie, jest łatwa i szybka do przyrządzenia i efektownie się prezentuje. To propozycja na smaczną przekąskę na imprezę, ale i na inne okazje. Poznajcie prosty przepis na sałatkę gyros.
Z czego zrobić sałatkę gyros?
W szklanej salaterce znajdują się proste i niedrogie składniki, które pysznie się ze sobą komponują, tworząc obłędną sałatkę gyros. Na liście składników znalazła się smażona i doprawiona przyprawą gyros pierś kurczaka, papryka, cebula, kapusta pekińska, ogórki konserwowe i gruntowe oraz kukurydza. Idealnym uzupełnieniem jest sos jogurtowy z dodatkiem majonezu, czosnku i przypraw. Całość smakuje naprawdę wybitnie.
Jak zrobić sałatkę gyros?
To bardzo łatwy przepis na doskonałą sałatkę, którą można serwować przez cały rok bez względu na okazję. Przyrządzenie domowej sałatki z kurczakiem gyros jest banalne i ekspresowe. Nawet osoby, które nie bardzo radzą sobie w kuchni, zrobią ją bez problemów i przykrych niespodzianek. Najlepiej przyrządzić ją w szklanej misce, aby było widać wszystkie warstwy. Przygotowanie podzielone jest na etapy:
- 1. etap – przygotowanie sosu
- 2. etap – usmażenie piersi kurczaka doprawionej przyprawą gyros
- 3. etap – pokrojenie warzyw
- 4. etap – ułożenie składników w szklanej salaterce i skropienie ich sosem
- 5. etap – schłodzenie sałatki w lodówce
Kiedy podawać sałatkę gyros?
Przepis na pyszną i pełną smakowitych składników sałatkę zawsze dobrze jest mieć pod ręką. Robi się ją szybko i bez problemów, więc jest doskonałym pomysłem na błyskawiczną przekąskę na imprezę. Sprawdzi się też na kolację i będzie pysznie smakować jako jedzenie na wynos. Składniki od razu można ułożyć w pudełku na lunch. Do sałatki można podać kromki chleba na zakwasie, chrupiącą bagietkę lub ciepłe tosty.
SKŁADNIKI
- 500 g pierś kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 puszka kukurydzy
- 5 ogórków konserwowych
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek gruntowy
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 2 łyżki oleju
sos:- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.
- Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić przyprawą gyros. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka, aż mięso zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- Kapustę pekińską poszatkować. Cebulę, ogórki konserwowe i ogórka gruntowego pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Do dużej szklanej salaterki przełożyć usmażonego kurczaka i cebulę. Skropić keczupem. Ułożyć warstwę ogórków konserwowych, ogórka gruntowego, paprykę i kukurydzę. Skropić sosem. Na wierzchu ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską.
- Wstawić do lodówki na godzinę lub dłużej.
- Podawać jako przekąskę lub na kolację.