Warstwowa sałatka gyros. Hit każdej imprezy

sałatka gyros
Autor: Shutterstock Sałatka gyros to prosty przepis na pyszną przekąskę nie tylko na imprezę.
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Przepisy na sałatkę gyros są bardzo popularne. Nic dziwnego, ponieważ sałatka smakuje świetnie, jest łatwa i szybka do przyrządzenia i efektownie się prezentuje. To propozycja na smaczną przekąskę na imprezę, ale i na inne okazje. Poznajcie prosty przepis na sałatkę gyros.

Z czego zrobić sałatkę gyros?

W szklanej salaterce znajdują się proste i niedrogie składniki, które pysznie się ze sobą komponują, tworząc obłędną sałatkę gyros. Na liście składników znalazła się smażona i doprawiona przyprawą gyros pierś kurczaka, papryka, cebula, kapusta pekińska, ogórki konserwowe i gruntowe oraz kukurydza. Idealnym uzupełnieniem jest sos jogurtowy z dodatkiem majonezu, czosnku i przypraw. Całość smakuje naprawdę wybitnie.

Jak zrobić sałatkę gyros?

To bardzo łatwy przepis na doskonałą sałatkę, którą można serwować przez cały rok bez względu na okazję. Przyrządzenie domowej sałatki z kurczakiem gyros jest banalne i ekspresowe. Nawet osoby, które nie bardzo radzą sobie w kuchni, zrobią ją bez problemów i przykrych niespodzianek. Najlepiej przyrządzić ją w szklanej misce, aby było widać wszystkie warstwy. Przygotowanie podzielone jest na etapy:

  • 1. etap – przygotowanie sosu
  • 2. etap – usmażenie piersi kurczaka doprawionej przyprawą gyros
  • 3. etap – pokrojenie warzyw
  • 4. etap – ułożenie składników w szklanej salaterce i skropienie ich sosem
  • 5. etap – schłodzenie sałatki w lodówce

Kiedy podawać sałatkę gyros?

Przepis na pyszną i pełną smakowitych składników sałatkę zawsze dobrze jest mieć pod ręką. Robi się ją szybko i bez problemów, więc jest doskonałym pomysłem na błyskawiczną przekąskę na imprezę. Sprawdzi się też na kolację i będzie pysznie smakować jako jedzenie na wynos. Składniki od razu można ułożyć w pudełku na lunch. Do sałatki można podać kromki chleba na zakwasie, chrupiącą bagietkę lub ciepłe tosty.

SKŁADNIKI

  • 500 g pierś kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek gruntowy
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 2 łyżki oleju

  • sos:
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.
  • Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić przyprawą gyros. Dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka, aż mięso zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
  • Kapustę pekińską poszatkować. Cebulę, ogórki konserwowe i ogórka gruntowego pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  • Do dużej szklanej salaterki przełożyć usmażonego kurczaka i cebulę. Skropić keczupem. Ułożyć warstwę ogórków konserwowych, ogórka gruntowego, paprykę i kukurydzę. Skropić sosem. Na wierzchu ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską.
  • Wstawić do lodówki na godzinę lub dłużej.
  • Podawać jako przekąskę lub na kolację.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej