Tajska sałatka z mięsem mielonym, sałatą lodową i chili

Sałatka z mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Sałatka z mięsem mielonym udekorowana sałatą.
łatwy
25 min
2

Dieta bezglutenowa

Tajska sałatka z mięsem mielonym jest ostra, aromatyczna i sycąca. Tak właściwie to bardziej danie główne niż przekąska czy przystawka, ale podane w lżejszej, sałatkowej wersji. Dla miłośników mięsa, pikantnych dań i kuchni tajskiej.

SKŁADNIKI

  • 200 g mielonej wołowiny lub chudej wieprzowiny
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 chili
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4-5 gałązek zielonej dymki
  • sok z limonki
  • 1 garść orzechów ziemnych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek i cebulę obrać. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w piórka.
  • Papryczki chili umyć i oczyścić z nasion, posiekać drobno. Dymkę pokroić niezbyt drobno. Sałatę umyć i pokroić w paski.
  • Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i po chwili mięso, dodać sos sojowy, sos rybny i miód. Usmażone odstawić do przestygnięcia.
  • Przestudzone mięso wymieszać z posiekaną cebulą, dymką i chili.
  • Na miseczki wyłożyć po połowie posiekanej sałaty i skropić ją sokiem z limonki.
  • Na sałatę włożyć mięso z cebulą i chili, wierzch posypać posiekanymi orzeszkami.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej