Sałatka z makaronu orzo z kurczakiem i pomidorkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sałatka z makaronu orzo z kurczakiem i pomidorkami to sycący posiłek w środku upalnego dnia. Orzo, drobny włoski makaron, nie większy od ziarenka ryżu, stąd jego nazwa, szybko się gotuje i wybornie smakuje. Łatwa i oszczędna sałatka, jeśli użyjecie na przykład resztek pieczonego kurczaka z poprzedniego dnia.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka włoskiego makaronu orzo, drobnych kluseczek, wielkości ziarnka ryżu
- 1 grillowana pierś kurczaka lub około 200 g mięsa z pieczonego kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 200 g drobnych pomidorków,
- 100 g sera feta
- 1 łyżka posiekanych liści bazylii
- 70 ml winegretu kremowego
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. To ważne by makaron był pół-twardy, ponieważ tylko wtedy wchłonie w siebie winegret, który nada mu smak.
- Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, wielkości kęsa.
- Pomidorki pokroić na ćwiartki. Cebulę posiekać drobno. Ser feta pokruszyć na duże okruchy.
- Wymieszać makaron, pierś kurczaka, cebulę, ser, pomidorki i posiekane na paseczki liście bazylii.
- Sałatkę polać winegretem i wymieszać. Ostawić na 20 minut do lodówki.
- Podawać schłodzoną z kieliszkiem białego wina.