Sos winegret (kremowy)

Sos winegret (kremowy)

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kremowy sos winegret jest doskonały do zielonej sałaty, również z dodatkiem sera, czy owoców morza. Kremowy winegret oblepia warzywa i liście sałat, nie spływa na dno miski. Świetnie komponuje się ze wszystkimi śródziemnomorskimi sałatkami. 

Składniki

  • 2 łyżki musztardy

  • 25 ml białego wina

  • 1/2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka majonezu

  • sól

  • pieprz

  • 1/2 ząbka czosnku

  • 100 ml oleju słonecznikowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki poza olejem wrzucić do kielicha miksera.

  • Zmiksować, dodając powoli olej.

  • Gdy sos osiągnie kremową gładkość, wyłączyć mikser.

  • Gotowy kremowy winegret dodać do sałatki i lekko wymieszać. 

Ocena: 4,5