Grillowana pierś z kurczaka: przepisy z 2 marynatami

Grillowana pierś z kurczaka: przepisy z 2 marynatami

Autor Zdjęcia: photos.com

Pierś z kurczaka jest doskonała w smaku, gdy przed pieczeniem zostanie zanurzona w odpowiedniej marynacie

Grillować można na świeżym powietrzu albo po prostu w kuchni. A grillowana pierś z kurczaka doskonale smakuje o każdej porze roku. Podajemy przepisy na pyszną grillowaną pierś z kurczaka z 2 marynatami: ostrą i łagodną.

Proponujemy dwie świetne marynaty, które sprawią, że kurczak z grilla będzie niezapomnianym daniem.

Ostra marynata do kurczaka

Składniki:

  • pół szklanki oliwy

  • sok z połówki cytryny lub limonki

  • otarta skórkę z cytryny lub limonki

  • papryczka chilli (z pestkami marynata będzie bardziej pikantna)

  • garść świeżej kolendry

  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Bardzo drobno siekamy chilli i kolendrę. Mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i otartą skórą z cytryny. W marynacie zanurzamy posolone i popieprzone piersi. Muszą w niej przebywać co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Następnie grillujemy - na aluminiowej tacce bądź bezpośrednio na grillu elektrycznym.

Łagodna marynata miodowo-musztardowa 

Składniki:

  • pół szklanki oliwy

  • 2 porządne łyżki musztardy

  • łyżka płynnego miodu

  • drobno posiekany ząbek czosnku

Przygotowania:

Marynatę wymieszać dokładnie i  włożyć do niej popieprzone i posolone piersi z kurczaka. Grillować tylko na aluminiowej tacce.