Sałatka KRÓLOWA STOŁU - modny przepis na królewską sałatkę

Sałatka królowa stołu
Autor: Shutterstock Sałatka "królowa stołu" to pyszna, choć prosta przystawka.
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Królowa stołu może być hitem każdej imprezy, rodzinnego obiadu, spotkania z przyjaciółmi, ale i świątecznego stołu. Do jej przygotowania nie potrzeba wiele - 15 minut czasu i kila składników, ale efekt jest murowany. 

SKŁADNIKI

  • 0,5 opakowania makaronu świderki
  • 1 opakowanie fety
  • 1 słoik pomidorów suszonych w zalewie
  • 1 spora pierś kurczaka
  • odrobina przyprawy do kurczaka złocistego
  • pieprz i sól
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 spora garść płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente, wg przepisu na pakowaniu.
  • Pierś kurczak umyj, osusz ręcznikiem papierowym, przekrój na 2 lub 3 cieńsze plastry, oprósz solą, pieprzem i przyprawą.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i obsmaż kurczak na rumiano z obu stron, zdejmij z patelni i odstaw, aby ostygł.
  • Rukolę umyć i osuszyć, fetę pokroić w kostkę, a pomidory w paseczki, zachować olej z pomidorów.
  • Migdały uprażyć na suchej patelni, aby nabrały chrupkości i zyskały na aromacie.
  • Przestygniętego kurczaka pokroić w niedużą kostkę lub paseczki.
  • Na spód naczynia wyłożyć warstwę makaronu.
  • Na makaron wyłożyć warstwę rukoli, następnie kurczaka i pomidory. Sałatkę polać obficie olejem z pomidorów.
  • Na wierzch wyłożyć fetę, a tę posypać prażonymi migdałami.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej