Sałatka KRÓLOWA STOŁU - modny przepis na królewską sałatkę
2021-12-21
łatwy
20 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Królowa stołu może być hitem każdej imprezy, rodzinnego obiadu, spotkania z przyjaciółmi, ale i świątecznego stołu. Do jej przygotowania nie potrzeba wiele - 15 minut czasu i kila składników, ale efekt jest murowany.
SKŁADNIKI
- 0,5 opakowania makaronu świderki
- 1 opakowanie fety
- 1 słoik pomidorów suszonych w zalewie
- 1 spora pierś kurczaka
- odrobina przyprawy do kurczaka złocistego
- pieprz i sól
- 1 opakowanie rukoli
- 1 spora garść płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente, wg przepisu na pakowaniu.
- Pierś kurczak umyj, osusz ręcznikiem papierowym, przekrój na 2 lub 3 cieńsze plastry, oprósz solą, pieprzem i przyprawą.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i obsmaż kurczak na rumiano z obu stron, zdejmij z patelni i odstaw, aby ostygł.
- Rukolę umyć i osuszyć, fetę pokroić w kostkę, a pomidory w paseczki, zachować olej z pomidorów.
- Migdały uprażyć na suchej patelni, aby nabrały chrupkości i zyskały na aromacie.
- Przestygniętego kurczaka pokroić w niedużą kostkę lub paseczki.
- Na spód naczynia wyłożyć warstwę makaronu.
- Na makaron wyłożyć warstwę rukoli, następnie kurczaka i pomidory. Sałatkę polać obficie olejem z pomidorów.
- Na wierzch wyłożyć fetę, a tę posypać prażonymi migdałami.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?