Sałatka Antipasti we włoskim stylu. Parmezanowy dressing podbija jej smak na nieziemski poziom

Sałatka antipasti
Autor: Shutterstock Sałatka antpasti smakuje rewelacyjnie połączona parmezanowym dressingiem.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Włoskie anpipasti to drobne przekąski podawane przed daniem głównym. Podaje się je oddzielnie, w niewielkich naczyniach lub ułożone obok na dużym talerzu. Jeśli przepadasz za wszystkimi rodzajami antypasti zmieszaj je i zrób sałatkę. Podkręcona świetnym parmezanowym dressingiem smakuje nieziemsko.

SKŁADNIKI

  • 1 duża sałata rzymska, posiekana
  • 150 g salami
  • 150 g pepperoni
  • 1 szklanka pomidorów koktajlowych
  • 1 szklanka serc karczochów z zalewy
  • 0,5 szklanki oliwek kalamata
  • 0,5 szklanki oliwek zielonych
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki papryczek pepperoncino
  • 300 g mozzarelli z zalewy
  • 150 g sera provolone
  • Sos:
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki mielonego parmezanu
  • suszona natka pietruszki
  • suszona bazylia
  • granulowany czosnek
  • suszone oregano
  • mielona papryka
  • mielony pieprz
  • sól
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę umyć, osuszyć i poszatkować. Salami i pepperoni pokroić w plasterki lub półplasterki.
  • Pomidorki i oliwki pokroić na połówki. Karczochy, provolone i mozzarellę pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka, papryczki drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce.
  • Składniki sosu dokładnie wymieszać, sosem obficie polać sałatkę. Podawać z grzankami.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej