Sałatka Antipasti we włoskim stylu. Parmezanowy dressing podbija jej smak na nieziemski poziom
2023-02-20
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Włoskie anpipasti to drobne przekąski podawane przed daniem głównym. Podaje się je oddzielnie, w niewielkich naczyniach lub ułożone obok na dużym talerzu. Jeśli przepadasz za wszystkimi rodzajami antypasti zmieszaj je i zrób sałatkę. Podkręcona świetnym parmezanowym dressingiem smakuje nieziemsko.
SKŁADNIKI
- 1 duża sałata rzymska, posiekana
- 150 g salami
- 150 g pepperoni
- 1 szklanka pomidorów koktajlowych
- 1 szklanka serc karczochów z zalewy
- 0,5 szklanki oliwek kalamata
- 0,5 szklanki oliwek zielonych
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki papryczek pepperoncino
- 300 g mozzarelli z zalewy
- 150 g sera provolone
- Sos:
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki mielonego parmezanu
- suszona natka pietruszki
- suszona bazylia
- granulowany czosnek
- suszone oregano
- mielona papryka
- mielony pieprz
- sól
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę umyć, osuszyć i poszatkować. Salami i pepperoni pokroić w plasterki lub półplasterki.
- Pomidorki i oliwki pokroić na połówki. Karczochy, provolone i mozzarellę pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka, papryczki drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce.
- Składniki sosu dokładnie wymieszać, sosem obficie polać sałatkę. Podawać z grzankami.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?