Mięsna sałatka z warzywami - sycąca dawka witamin, idealna na lunch lub kolację

Mięsna sałatka z warzywami - sycąca dawka witamin, idealna na lunch lub kolację
Autor: Shutterstock Warzywa i mięso - prostoi, sycąco i zdrowo
łatwy
30 min
4

Mięsna sałatka z warzywami i dodatkiem sera lub jajek można podać jako pełnowartościowy lekki obiad. Idealnie też będzie się nadawać jako imprezowa przekąska na spotkanie z przyjaciółmi przy winie.

SKŁADNIKI

  • 100 g mięsa gotowanego
  • 200 g wędliny (szynka, kiełbasa podsuszana)
  • 2 jajka na twardo
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 1 papryka
  • 3 małe pomidory
  • pęczek rzodkiewek
  • opakowanie mieszanki sałat lub nieduża sałata lodowa
  • sos:
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/4 łyżeczki piepru
  • 6 łyżek oleju lub oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników przygotować sos.
  • Mięso, wędliny oraz ogórki pokroić w niedużą kostkę, włożyć do sosu na 15 minut.
  • Paprykę pokroić w paseczki, pomidory i jajka w ósemki, rzodkiewki w plasterki. Paprykę i rzodkiewki dodać do sosu
  • Do miski wyłożyć sałatę, dodać sos z pozostałymi składnikami, wymieszać i udekorować jajkami i pomidorami.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej