Lubisz sałatkę Cezar? Spróbuj czegoś nowego

Lubisz sałatkę Cezar? Spróbuj czegoś nowego
Autor: Shutterstock.com Sałatka CEZAR z brukselki jest obfita i przepyszna
łatwy
30 min
4

Jest wiele przepisów na brukselkę, ale czasami warto sięgnąć po coś wyjątkowego - nie sądzisz? W takim razie zdecydowanie powinnać spróbować brukselki w stylu Cezara i to na ciepło - warto!

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę Cezar:
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • papryka, sól i pieprz do smaku
  • 1 kg brukselki
  • oliwa z oliwek
  • Na sos do sałatki Cezar:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pasty z sardeli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 100 gramów majonezu
  • 60g parmezanu, startego
  • Sól pieprz
  • Na grzanki:
  • 200 gram białego chleba
  • 3 łyżki masła
  • Dodatkowo:
  • 80 g parmezanu, startego 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka skropić oliwą, przyprawić papryką, solą oraz pieprzem. Brukselkę dokładnie umyć i usunąć zwiędłe liście. Następnie przekroić na pół różyczki i wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek i szczyptą soli. Brukselkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć pierś kurczaka i piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj słynny sos do sałatki Cezara. Aby to zrobić, zmiksuj w malakserze obrany czosnek, dodaj pastę z sardeli, sok z cytryny, musztardę i sos Worcestershire. Ponownie zmiksuj. Dodać majonez i 60 g startego parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Pokrój biały chleb na kawałki wielkości kęsa. Roztop masło na patelni i smaż kostki chleba, aż będą chrupiące.
  • Pokrój upieczona pierś kurczaka na paski. W czterech miseczkach układaj gorące upieczone brukselki, paski piersi kurczaka, domowe grzanki. Polej sosem i posyp tartym parmezanem. Smacznego!  
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?

Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i cukinii

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej