Ekspresowy przepis na sałatkę z porem. Zachwyci i podbije każde podniebienie

szybka sałatka z porem
Autor: Shutterstock Szybka sałatka z porem zastąpi jarzynową i jest gotowa w 10 minut.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Jaką sałatkę zrobić z pora? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym łatwym, szybkim i sprawdzonym przepisie. Pyszna sałatka z pora z dodatkiem kilku innych smakołyków pobije każde podniebienie. Jest uniwersalna i można serwować ją na różne okazje, a nawet święta. Zobaczcie, jak zrobić smakowitą sałatkę z pora i wybierzcie ten szybki przepis.

Co można dodać do sałatki z pora?

W tym przepisie sałatka z pora składa się z kilku produktów. Są łatwo dostępne w mniejszych i większych sklepach oraz na bazarkach. To jeden z powodów, dla których sałatkę z pora można robić przez cały rok. Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:

Wszystkie składniki łączy sos. Przyrządza się go na bazie majonezu z dodatkiem naturalnego jogurtu i musztardy oraz przypraw.

Czy pora trzeba sparzyć?

Przygotowując sałatkę według tego sprawdzonego przepisu, pokrojonego w półplasterki pora warto sparzyć wrzątkiem. Ten prosty zabieg sprawi, że por stanie się mniej ostry i drażniący. Ta metoda jest polecana dla osób, które mają wrażliwy układ pokarmowy.

Jak zrobić sałatkę z pora?

Przepis na pyszną domową sałatkę z dodatkiem pora jest wyjątkowo prosty. Wystarczy pokroić składniki, przygotować sos i wymieszać. To szybki przepis, więc przygotowanie smacznej sałatki zajmuje tylko 10 minut.

Jak więc robi się sałatkę z pora? Przepis został podzielony na kilka banalnie prostych kroków.

  • 1. krok – przygotowanie sosu do sałatki
  • 2. krok – pokrojenie pora i sparzenie go wrzątkiem
  • 3. krok – pokrojenie pozostałych składników i wymieszanie ich w misce
  • 4. krok – schłodzenie sałatki z pora w lodówce

SKŁADNIKI

  • 200 g szynki konserwowej
  • 200 g startego sera gouda
  • 180 g kukurydzy konserwowej
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 por (tylko biała część)
  • 6 jajek ugotowanych na twardo

  • sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Do miseczki przełożyć majonez, jogurt i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.
  • Por pokroić w półplasterki i przełożyć na sitko. Opłukać, a następnie sparzyć wrzątkiem. Odstawić.
  • Obrane jajka pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
  • Dodać plasterki pora, pokrojone w półplasterki ogórki konserwowe, pokrojoną w kostkę szynkę, kukurydzę i starty ser. Wymieszać
  • Wlać sos i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Podawać z ulubionym pieczywem na kolację lub jako przekąskę.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora
Anna Szulc-Górska
więcej