Ekspresowy przepis na sałatkę z porem. Zachwyci i podbije każde podniebienie
Dieta bezglutenowa
Jaką sałatkę zrobić z pora? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym łatwym, szybkim i sprawdzonym przepisie. Pyszna sałatka z pora z dodatkiem kilku innych smakołyków pobije każde podniebienie. Jest uniwersalna i można serwować ją na różne okazje, a nawet święta. Zobaczcie, jak zrobić smakowitą sałatkę z pora i wybierzcie ten szybki przepis.
Co można dodać do sałatki z pora?
W tym przepisie sałatka z pora składa się z kilku produktów. Są łatwo dostępne w mniejszych i większych sklepach oraz na bazarkach. To jeden z powodów, dla których sałatkę z pora można robić przez cały rok. Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:
- biała część pora
- szynka konserwowa
- starty żółty ser
- ogórki konserwowe
- kukurydza konserwowa
- jajka ugotowane na twardo
Wszystkie składniki łączy sos. Przyrządza się go na bazie majonezu z dodatkiem naturalnego jogurtu i musztardy oraz przypraw.
Czy pora trzeba sparzyć?
Przygotowując sałatkę według tego sprawdzonego przepisu, pokrojonego w półplasterki pora warto sparzyć wrzątkiem. Ten prosty zabieg sprawi, że por stanie się mniej ostry i drażniący. Ta metoda jest polecana dla osób, które mają wrażliwy układ pokarmowy.
Jak zrobić sałatkę z pora?
Przepis na pyszną domową sałatkę z dodatkiem pora jest wyjątkowo prosty. Wystarczy pokroić składniki, przygotować sos i wymieszać. To szybki przepis, więc przygotowanie smacznej sałatki zajmuje tylko 10 minut.
Jak więc robi się sałatkę z pora? Przepis został podzielony na kilka banalnie prostych kroków.
- 1. krok – przygotowanie sosu do sałatki
- 2. krok – pokrojenie pora i sparzenie go wrzątkiem
- 3. krok – pokrojenie pozostałych składników i wymieszanie ich w misce
- 4. krok – schłodzenie sałatki z pora w lodówce
SKŁADNIKI
- 200 g szynki konserwowej
- 200 g startego sera gouda
- 180 g kukurydzy konserwowej
- 6 ogórków konserwowych
- 1 por (tylko biała część)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
sos:- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Do miseczki przełożyć majonez, jogurt i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.
- Por pokroić w półplasterki i przełożyć na sitko. Opłukać, a następnie sparzyć wrzątkiem. Odstawić.
- Obrane jajka pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
- Dodać plasterki pora, pokrojone w półplasterki ogórki konserwowe, pokrojoną w kostkę szynkę, kukurydzę i starty ser. Wymieszać
- Wlać sos i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Podawać z ulubionym pieczywem na kolację lub jako przekąskę.