Doskonała wiedeńska sałatka z szynki i kurczaka - wykwintna i niedroga
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Wiedeńska sałatka z szynki i kurczaka ma delikatny i orzeźwiający smak, dzięki dodatkowi ogórka i jabłek. Ta sałatka to doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków i kurczaka, które pozostały z obiadu. Mimo, że można ją przygotować z resztek mięsa i wędlin, a lista składników jest bardzo prosta i krótka, to sałatka jest naprawdę wykwintna w smaku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 12 dag szynki
- 12 dag pieczonego kurczaka
- 2 jabłka
- ogórek konserwowy
- 25 dag ziemniaków gotowanych (najlepiej w mundurkach)
- 4 łyżki majonezu
- łyżka keczupu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę i kurczaka pokroić w kostkę
- Jabłka i ogórka obrać ze skóry, także pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z ziemniakami.
- Wszystkie składniki wymieszać w salaterce. Majonez zmieszać z keczupem, sos wymieszać z sałatką. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Zostawić w lodówce na godzinę, by sałatka się przegryzła.