Warstwowa sałatka ziemniaczana z cieciorką i czerwoną cebulą
2020-08-18

łatwy
20 min
4
Ciekawy pomysł na przekąskę z ziemniaków - kolorowa, warstwowa sałatka z czerwoną cebulą, żółtą cieciorką i zieloną natką. Wygląda niezwykle zachęcająco, świetnie smakuje i syci na długo. To smaczny dodatek do dań mięsnych lub samodzielne danie.
Polecamy także:
SKŁADNIKI
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 puszka ciecierzycy konserwowej
- 1 duża czerwona cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ziemniaki pokroić w plasterki i wymieszać z sosem majonezowo-jogurtowym.
- Cebulę pokroić w półplasterki, cieciorkę odsączyć z zalewy i wypłukać, natkę posiekać.
- Połowę ziemniaków przełożyć do półmiska, przykryć warstwa cebuli i cieciorki.
- Przykryć kolejną warstwą ziemniaków, a następnie cebuli, obsypać cieciorką i natką.