Ukraińska marchewka po koraeańsku. Tania, łatwa w przygotowaniu i egzotyczna w smaku

Ukraińska marchewka po koraeańsku. Tania, łatwa w przygotowaniu i egzotyczna w smaku
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Marchewka po koreańsku. Marchewkowa surówka o egzotycznym smaku to propozycja, która nie tylko zaskakuje, ale także wzbudza ciekawość naszych kubków smakowych. To idealne połączenie prostoty, atrakcyjnej ceny i niepowtarzalnego smaku, które kojarzy się z wakacyjnymi podróżami na Wschód.

Wzbogacona dowolnymi składnikami, stanowi doskonały dodatek do mięs i innych potraw. Przyrządzona z pasją, w mgnieniu oka znika z talerzy, pozostawiając za sobą jedynie nostalgiczne wspomnienia pełne smaku.

Marchewka po koreańsku rodem z Ukrainy

Kiedy mieszkańcy Korei osiedlali się na terenie Związku Radzieckiego, przynieśli ze sobą tradycję sprzedaży surówek i kiszonek na lokalnych bazarach. Korzystając z dostępnych w regionie składników, tworzyli swoje unikalne wersje tych dań, które były bardziej pikantne niż tradycyjne potrawy słowiańskie, ale nie tak ostre jak te, które można spotkać w kuchni koreańskiej. Te nowe, egzotyczne smaki szybko zyskały popularność, doskonale uzupełniając lokalne potrawy i stając się stałym elementem kulinarnego krajobrazu wschodniej Europy. Ponieważ surówka koreańska jest łatwa do przygotowania i długo się przechowuje coraz częściej gości na stołach w Polsce.

Składniki tej potrawy są dość proste

Marchewka po koreańsku to rodzaj sałatki, która zdobyła ogromną popularność, szczególnie na Ukrainie. W skład tej potrawy wchodzą czosnek, olej, różne przyprawy, a przede wszystkim marchewka. Przydatnym narzędziem będzie specjalna tarka do marchewki po koreańsku, która pozwala na uzyskanie równomiernych słupków marchewki. Jeśli jednak nie posiadamy takiego kuchennego gadżetu, nie ma powodu do zmartwień. Nadal możemy przygotować to danie. Zamiast trzeć marchewkę na długie, wąskie słupki, możemy pokroić ją wzdłuż na cienkie kawałki za pomocą obieraczki, a następnie pokroić je na słupki za pomocą ostrego noża.

SKŁADNIKI

    • pól kilo marchewki
    • 2 łyżki octu jabłkowego lub zwykłego
    • 1/4 szklanki oleju
    • 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
    • 2 łyżki przyprawy do marchewki (mieszanki mielonego czarnego pieprzu, ostrej i słodkiej papryki, mielonej kolendry, imbiru, gałki muszkatołowej oraz soli)
    • koperek lub natka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU


  • Zalewamy marchew octem.
  • Następnie, na patelni podgrzewamy olej - kiedy stanie się dobrze rozgrzany, dodajemy do niego przyprawy.
  • Kiedy zaczniemy wyczuwać ich aromat, dodajemy czosnek.
  • Wszystko dokładnie mieszamy, a potem gorącym olejem zalewamy marchew. Uważaj, olej może skwierczeć i pryskać.
  • Dokładnie mieszamy całość.
  • Potem odstawiamy na kilka godzin do lodówki, po czym jest gotowe do podania.
  • W zamkniętym pojemniku może być przechowywana przez tydzień.
Beszamel - Jadalne chwasty
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej