Owoce egzotyczne - jak smakują? Jak jeść owoce egzotyczne? [WIDEO]

2019-01-24 8:54

Owoce egzotyczne nie są już rzadkością na naszych stołach. Można je kupić przez cały rok – nie tylko sezonowo. Tropikalne owoce mają więcej witamin niż nasze rodzime, część z nich charakteryzuje również duża zawartość enzymów pobudzających trawienie. Sprawdź, jakie owoce egzotyczne są w zasięgu twojej ręki.

Owoce egzotyczne - jak smakują? Jak jeść owoce egzotyczne?
Autor: pixabay.com Jak jeść owoce egzotyczne?

Spis treści

  1. Owoce egzotyczne w Polsce
  2. Najpopularniejsze owoce egzotyczne:

Owoce egzotyczne w Polsce

Owoce egzotyczne (niektórzy mówią - owoce tropikalne) to niezwykły misz-masz smaków i kolorów. Do Polski wciąż trafia ich niewiele, często też nie są tak smaczne jak w krajach, z których pochodzą. Warto jednak choć raz kupić owoce egzotyczne, by poznać ich smak.

Najpopularniejsze owoce egzotyczne:

Karambolę charakteryzuje lekko kwaskowaty smak. Jeśli pokroisz ją w poprzeczne plasterki, otrzymasz bardzo dekoracyjne gwiazdki. Świetnie nadają się do przybierania ciast, deserów czy drinków.

Marakuja ma skórkę w kolorze oberżyny, a w środku galaretowaty, kwaskowy miąższ pełen małych ziarenek. Miąższ z marakui najlepiej smakuje jako dodatek do lodów, deserów jogurtowych i serowych, a także kremów.

Kiwi to bardzo popularny owoc, który na naszych stołach gości już od dawna. Można je jeść samo lub w owocowych sałatkach. Jedno kiwi ma tak dużo witaminy C, że pokrywa dzienne na nią zapotrzebowanie. Pamiętaj jednak, żeby nie dodawać go do galaretki, gdyż nie stężeje.

Mango to owoc o żółtym miąższu. Jego smak jest zbliżony do moreli czy ananasa. Doskonale sprawdza się w koktajlach i musach.

Papaja ma delikatny, żółty miąższ, który w smaku jest podobny do melona. Czarne pestki, które znajdziesz w środku owoców możesz zjeść, warto też udekorować nimi przygotowywane z papai desery.