Słowiański gjuwecz mleczny - znakomity gulasz wieprzowy z jogurtem
2022-01-11
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Słowiański gjuwecz to rodzaj gulaszu popularnego na Bałkanach. Przygotowuje się go z mięsa wieprzowego, jagnięcego lub baraniny oraz sezonowych warzyw - pomidorów, bakłażanów, cukinii i papryki. Ta aromatyczna potrawa może być duszona lub zapiekana i ma dużo więcej odmian niż nasz gulasz wołowy. Papryka stanowi częsty składnik gjuweczu, ale nie jest obowiązkowa. Popularny gjuwecz mleczny w ogóle jej nie zawiera. Nazwa tej potrawy jest zresztą trochę myląca, bo do jej przygotowania używa się jogurtu, a nie mleka.
SKŁADNIKI
- 500 g wieprzowiny
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 3 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 4 jaja
- 1 kostka bulionowa
- ok. 400 g jogurtu naturalnego
- pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podsmażyć na oleju pokrojone w kostkę mięso, cebulę i pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i poddusić.
- Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wlać trochę gorącej wody, dodać kostkę bulionową i koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać.
- Zmiksować jaja, jogurt i mąkę. Zalać jajeczno-jogurtowym sosem mięso z warzywami.
- Całość piec w piekarniku w temp. 180 st., aż potrawa się zarumieni.
- Gjuwecz mleczny znakomicie smakuje z makaronem lub podpieczonym na ogniu białym chlebem.
Beszamel: Jogurt naturalny