Słowiański gjuwecz mleczny - znakomity gulasz wieprzowy z jogurtem

Słowiański gjuwecz mleczny
Autor: Shutterstock Słowiański gjuwecz mleczny można podać z podpieczonym na ogniu białym pieczywem.,
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Słowiański gjuwecz to rodzaj gulaszu popularnego na Bałkanach. Przygotowuje się go z mięsa wieprzowego, jagnięcego lub baraniny oraz sezonowych warzyw - pomidorów, bakłażanów, cukinii i papryki. Ta aromatyczna potrawa może być duszona lub zapiekana i ma dużo więcej odmian niż nasz gulasz wołowy. Papryka stanowi częsty składnik gjuweczu, ale nie jest obowiązkowa. Popularny gjuwecz mleczny w ogóle jej nie zawiera. Nazwa tej potrawy jest zresztą trochę myląca, bo do jej przygotowania używa się jogurtu, a nie mleka.

SKŁADNIKI

  • 500 g wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 4 jaja
  • 1 kostka bulionowa
  • ok. 400 g jogurtu naturalnego
  • pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podsmażyć na oleju pokrojone w kostkę mięso, cebulę i pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i poddusić.
  • Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wlać trochę gorącej wody, dodać kostkę bulionową i koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać.
  • Zmiksować jaja, jogurt i mąkę. Zalać jajeczno-jogurtowym sosem mięso z warzywami.
  • Całość piec w piekarniku w temp. 180 st., aż potrawa się zarumieni.
  • Gjuwecz mleczny znakomicie smakuje z makaronem lub podpieczonym na ogniu białym chlebem.
Beszamel: Jogurt naturalny

Galeria: Gulasz do placków ziemniaczanych

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej