Olej słonecznikowy: zastosowanie, zalety i wady
Ze wszystkich olei jadalnych to właśnie olej słonecznikowy cieszy się największą popularnością. Mimo że... nie do końca na to zasługuje. Jakie właściwości ma olej słonecznikowy, czy jest zdrowy i czy wolno stosować go codziennie?
Spis treści
Olej słonecznikowy cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej. Przede wszystkim jest tani i łatwo dostępny. Z tego powodu powszechnie używamy go do smażenia, pieczenia i sałatek. Niestety, nie jest to najlepszy wybór.
Olej słonecznikowy: zastosowanie
Olej słonecznikowy wykorzystujemy głównie w kuchni. Dodajemy go do mięs, kasz, surówek i sałatek, nie zastanawiając się nad jego działaniem. W końcu mięso trzeba na czymś usmażyć, a olej jest zawsze pod ręką...
Zalety oleju słonecznikowego
Olej słonecznikowy dobrze sprawdza się w kuchni, ale tylko wtedy, gdy jest stosowany na zimno. Jeśli dolejemy łyżeczkę do sałaty, nic się nie stanie, choć oczywiście lepszym i bogatszym dodatkiem byłaby oliwa z oliwek. Olej słonecznikowy zawiera witaminę E, która poprawia odporność, oraz dobrze działa na cholesterol, obniżając jego poziom w organizmie. Ponadto olej ten dobrze wypływa na... witalność i przedłuża życie plemników.
Olej słonecznikowy i jego wady
Jeśli olej słonecznikowy ma tyle zalet, to dlaczego nie powinniśmy zbyt często z niego korzystać w kuchni? Ponieważ podgrzewany olej traci wszystkie swoje dobre właściwości i może negatywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu. W trakcie obróbki chemicznej wydziela różne związki, które przyczyniają się do występowania takich chorób, jak miażdżyca czy cukrzyca.