Szybka sałatka jajeczna. W kilka minut stworzysz przepyszną potrawę na Wielkanoc

2024-03-20
Kinga Goldstein
Szybka sałatka jajeczna. W kilka minut stworzysz przepyszną potrawę na Wielkanoc
Autor: Shutterstock.com Prosta sałatka jajeczna z chrzanem. Idealna na Wielkanoc
łatwy
5 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Wielkanoc 2024 zbliża się wielkimi krokami. Wiele osób już dokładnie planuje co znajdzie się na ich świątecznym stole. Choć zazwyczaj sałatka jarzynowa jest pozycją, której nie może zabraknąć, czasami mamy ochotę wypróbować czegoś innego. W tym roku warto więc spróbować przepisu na smakowitą sałatkę jajeczną z chrzanem. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale również szybko się ją robi.

Sałatka chrzanowa - co potrzeba?

Na Wielkanocnym stole nigdy nie może zabraknąć jajek. Ciekawą propozycją ich podania może być przepyszna sałatka chrzanowa, która jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale również pyszna. Chrzan dodaje jej charakterystycznej pikanterii, która jest podstawą tego dania. Ta sałatka jest idealnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs podawanych na zimno. Warto również zaznaczyć, że chrzan może okazać się ratunkiem w te święta. Działa bowiem korzystnie na nasz układ trawienny dzięki pobudzaniu wydzielania soków trawiennych. Co więcej, zapobiega zaparciom poprzez poprawę przemiany materii i trawienia pokarmów. Co więc będziemy potrzebować do sałatki chrzanowej?

  • jajka
  • chrzan
  • majonez
  • jabłka
  • ser żółty
  • kukurydzę
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Jak przygotować sałatkę chrzanową?

Samo przygotowanie sałatki chrzanowej jest niezwykle proste. Wystarczy ugotować jajka na twardo. Później obieramy je i kroimy w kostkę. Jabłka również podobnie kroimy, a ser ścieramy na ratce o dużych oczkach. Puszkę kukurydzy odsączamy z zalewy. Wszystko wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Majonez oraz chrzan mieszamy ze sobą doprawiając solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wartą ją jeszcze udekorować za pomocą posiekanego szczypiorku.

SKŁADNIKI

  • 200 g żółtego sera
  • 6 jajek
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki chrzanu tartego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka gotujemy na twardo.
  • Obieramy i kroimy w kostkę.
  • Jabłka kroimy w kostkę.
  • Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Kukurydze osączamy z zalewy.
  • Składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy.
  • Chrzan i majonez dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy solą i pierzem.
  • Sos wlewamy do sałatki i całość dokładnie mieszamy ze sobą.
  • Sałatkę wsadzamy na kilka godzin do lodówki.
  • Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Kuchnia gruzińska: Sałatka pieczarkowa
Kinga Goldstein