Sałatka z soczewicą: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Sałatka z soczewicą to zdrowe i pyszne danie, które nie wymaga wyjątkowych zdolności kulinarnych. Sałatka z soczewicy - oprócz wrażeń smakowych - dostarczy nam cenne białko roślinne oraz witaminy i mikroelementy.
Polecamy przepisy: Sałatka z zielonej soczewicy ze śliwkami suszonymi oraz Sałatka z soczewicy i czereśni
Soczewica i spółka
Soczewica należy do rodziny roślin strączkowych, razem z grochem, ciecierzycą, fasolą i bobem. Ziarno roślin strączkowych jest bogate nie tylko w węglowodany, ale w białka i tłuszcze roślinne. Warto po nie częściej sięgać.
Sałatka z soczewicy, fasoli i jarmużu
Sałatka orientalna z ciecierzycą
Sałatka z bobem, ziemniakami i chrupiącym boczkiem
SKŁADNIKI
- 25 dag soczewicy (najlepiej zielonej)
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- żółta i czerwona papryka
- 10 oliwek bez pestek
- 1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- ¼ szklanki posiekanej natki
- 4 liście sałaty
- 1/3 szklanki pokruszonego sera feta
- Na sos:
- ¼ szklanki octu winnego (czerwonego)
- łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę zalej wodą – tak, aby nad ziarnami była jeszcze 5-centymetrowa warstwa wody. Dodaj listek laurowy i czosnek. Gotuj ok. 25 minut na średnim ogniu, aż soczewica będzie miękka. Ugotowaną soczewicę osącz, listki laurowe wyrzuć, a czosnek rozgnieć.
- Do dużej miski przełóż soczewicę, dodaj czosnek, pokrojone w kostkę papryki, oliwki, cebulę i natkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki na sos. Polej nim soczewicę.
- Na talerzach rozłóż po liściu sałaty i połóż porcje sałatki. Posyp serem feta.