Sałatka z soczewicy i czereśni

2021-03-29
Sałatka z soczewicy i czereśni
Autor: Shutterstock Sałatka z soczewicy i czereśni smakuje latem i beztroską
łatwy
0 min
4

Sałatka z soczewicy  i czereśni  jest zaskakująco pyszna i świeża w smaku. Pożywne ziarna soczewicy w towarzystwie soczystych czereśni smakują wyśmienicie. Do tego świeżość mięty, pikanteria szczypioru i łagodny smak prażonych orzechów laskowych. Wszystko połączone wybornym winegretem. Sałatka z soczewicy i czereśni smakuje wybornie również jako dodatek do pieczonych mięs. 

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę:
  • 250 g zielonej soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 250 g czereśni
  • pół pęczka szczypioru lubelskiego
  • pół pęczka świeżej mięty
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  •  
  • Na sos:
  • ¼ szklanki octu winnego (czerwonego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę zalej wodą – tak, aby nad ziarnami była jeszcze 5-centymetrowa warstwa wody. Dodaj listek laurowy i czosnek. Gotuj ok. 25 minut na średnim ogniu, aż soczewica będzie miękka. Ugotowaną soczewicę osącz, listki laurowe i czosnek wyrzuć.
  • Czereśnie umyj i wydryluj. Szczypior i miętę posiekaj.
  • Soczewicę wymieszaj z czereśniami i posiekanymi ziołami. 
  • Z podanych składników przygotuj sos. 
  • Zalej sosem sałatkę i odstaw na pół godziny do lodówki.
  • Orzechy upraż na suchej patelni. Grubo posiekaj. 
  • Przed podaniem sałatkę posyp orzechami.