Sałatka z zielonej soczewicy ze śliwkami suszonymi, nasionami goji, orzechami, kaparami i czerwoną cebulą

Sałatka z zielonej soczewicy ze śliwkami suszonymi, nasionami goji, orzechami, kaparami i czerwoną cebulą

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sałatka z soczewicy to  bardzo zdrowa alternatywa dla dań mięsnych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z soczewicy to znakomite źródło białka i witamin, pomaga schudnąć, poprawia stan włosów i paznokci. A dodatki, które dodają jej smaku to już samo zdrowie. Sałatka smakuje doskonale nie tylko na zimno, ale też na ciepło!

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy

  • 1 duża czerwona cebula

  • 0,5 szklanki suszonych jagód goji,

  • 0,5 szklanki suszonych śliwek (miękkich, np. kalifornijskich) pokrojonych w mniejsze kawałki

  • 0,25 szklanki kaparów

  • 0,5 szklanki orzechów (mogą być włoskie, laskowe, nerkowce)

  • Sos:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka ostrej musztardy

  • sól, pieprz

  • przyprawy korzenne wg uznania - pasują kolendra, kardamon, papryka, goździki, gałka muszkatołowa, cynamon

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotować soczewicę pilnując, by się nie rozgotowała. Przepłukać zimną wodą, odcedzić.

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę.

  • Śliwki pokroić na ćwiartki

  • Jagody goji przepłukać wrzątkiem

  • Kapary odsączyć

  • Orzechy  posiekać na mniejsze kawałki, można  je też podprażyć na suchej patelni.

  • Wymieszać składniki sosu

  • Składniki sałatki połączyć, dodać sos.

  • Sałatkę najlepiej przygotować parę godzin przed spożyciem, zdecydowanie nabiera smaku po odstawieniu jej na jakiś czas do lodówki.

Przepis inspirowany: „The best  lentil salad ever” z bloga kulinarnego My New Roots

Ocena: 0