Sałatka z zielonej soczewicy ze śliwkami suszonymi, nasionami goji, orzechami, kaparami i czerwoną cebulą

2021-03-29
Matka i syn gotują
Sałatka z zielonej soczewicy ze śliwkami suszonymi, nasionami goji, orzechami, kaparami i czerwoną cebulą
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka z soczewicy to  bardzo zdrowa alternatywa dla dań mięsnych
łatwy
45 min
4

Sałatka z soczewicy to znakomite źródło białka i witamin, pomaga schudnąć, poprawia stan włosów i paznokci. A dodatki, które dodają jej smaku to już samo zdrowie. Sałatka smakuje doskonale nie tylko na zimno, ale też na ciepło!

Przepis inspirowany: „The best  lentil salad ever” z bloga kulinarnego My New Roots

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 duża czerwona cebula
  • 0,5 szklanki suszonych jagód goji,
  • 0,5 szklanki suszonych śliwek (miękkich, np. kalifornijskich) pokrojonych w mniejsze kawałki
  • 0,25 szklanki kaparów
  • 0,5 szklanki orzechów (mogą być włoskie, laskowe, nerkowce)
  • Sos:
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól, pieprz
  • przyprawy korzenne wg uznania - pasują kolendra, kardamon, papryka, goździki, gałka muszkatołowa, cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować soczewicę pilnując, by się nie rozgotowała. Przepłukać zimną wodą, odcedzić.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Śliwki pokroić na ćwiartki
  • Jagody goji przepłukać wrzątkiem
  • Kapary odsączyć
  • Orzechy  posiekać na mniejsze kawałki, można  je też podprażyć na suchej patelni.
  • Wymieszać składniki sosu
  • Składniki sałatki połączyć, dodać sos.
  • Sałatkę najlepiej przygotować parę godzin przed spożyciem, zdecydowanie nabiera smaku po odstawieniu jej na jakiś czas do lodówki.
Matka i syn gotują