Sałatka z siekanej brukselki. Jeden składnik genialnie przełamuje jej smak
2023-09-20
15:01
Ta prosta sałatka z brukselki w bardzo przyjemny sposób łączy charakterystyczny smak tej kapusty z soczystymi jabłkami, chrupiącymi orzechami i słodko-kwaśną żurawiną. I to właśnie żurawina gra tu bardzo ważną rolę, bo wraz z kwaskowym dressingiem super przełamuje charakterystyczny, nie przez każdego lubiany smak brukselki, sprawiając, że staje się ona dostępna dla większego grona konsumentów. To ważne, bo jest bardzo zdrowa.
i
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotuj sos, aby jego smaki nieco się przegryzły, dokładnie mieszając wszystkie składniki.
- Przypraw sos do smaku solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut i ponownie spróbuj, w razie potrzeby dopraw.
- Brukseli umyj, dokładnie osusz i drobno posiekaj lub poszatkuj na szatkownicy. Umieść w misce i zalej sosem, wymieszaj.
- Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na pół godziny.
- W tym czasie jabłka pokrój na cienkie plasterki lub drobna kostkę, wymieszaj z żurawiną i orzechami.
- Po upływie pól godziny dodaj owoce i orzechy do kapusty i wymieszaj.
- Wierzch sałatki posyp pokruszonym kozim serem.
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?
Galeria: Co zrobić z brukselki. Nasze ulubione przepisy na brukselkę