Sałatka z siekanej brukselki. Jeden składnik genialnie przełamuje jej smak
2023-09-20
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Ta prosta sałatka z brukselki w bardzo przyjemny sposób łączy charakterystyczny smak tej kapusty z soczystymi jabłkami, chrupiącymi orzechami i słodko-kwaśną żurawiną. I to właśnie żurawina gra tu bardzo ważną rolę, bo wraz z kwaskowym dressingiem super przełamuje charakterystyczny, nie przez każdego lubiany smak brukselki, sprawiając, że staje się ona dostępna dla większego grona konsumentów. To ważne, bo jest bardzo zdrowa.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotuj sos, aby jego smaki nieco się przegryzły, dokładnie mieszając wszystkie składniki.
- Przypraw sos do smaku solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut i ponownie spróbuj, w razie potrzeby dopraw.
- Brukseli umyj, dokładnie osusz i drobno posiekaj lub poszatkuj na szatkownicy. Umieść w misce i zalej sosem, wymieszaj.
- Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na pół godziny.
- W tym czasie jabłka pokrój na cienkie plasterki lub drobna kostkę, wymieszaj z żurawiną i orzechami.
- Po upływie pól godziny dodaj owoce i orzechy do kapusty i wymieszaj.
- Wierzch sałatki posyp pokruszonym kozim serem.
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?
Galeria: Co zrobić z brukselki. Nasze ulubione przepisy na brukselkę