Sałatka z siekanej brukselki. Jeden składnik genialnie przełamuje jej smak

2023-09-20
Sałatka z siekanej brukselki
Autor: Shutterstock Sałatka z siekanej brukselki łączy w sobie słodkie i kwaśnie smaki.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ta prosta sałatka z brukselki w bardzo przyjemny sposób łączy charakterystyczny smak tej kapusty z soczystymi jabłkami, chrupiącymi orzechami i słodko-kwaśną żurawiną. I to właśnie żurawina gra tu bardzo ważną rolę, bo wraz z kwaskowym dressingiem super przełamuje charakterystyczny, nie przez każdego lubiany smak brukselki, sprawiając, że staje się ona dostępna dla większego grona konsumentów. To ważne, bo jest bardzo zdrowa.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg brukselki
  • 1 jabłko
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki orzechów laskowych lub włoskich
  • 200 g twarogu koziego
  • Sos:
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 mała szalotka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotuj sos, aby jego smaki nieco się przegryzły, dokładnie mieszając wszystkie składniki. 
  • Przypraw sos do smaku solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut i ponownie spróbuj, w razie potrzeby dopraw.
  • Brukseli umyj, dokładnie osusz i drobno posiekaj lub poszatkuj na szatkownicy. Umieść w misce i zalej sosem, wymieszaj.
  • Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na pół godziny.
  • W tym czasie jabłka pokrój na cienkie plasterki lub drobna kostkę, wymieszaj z żurawiną i orzechami.
  • Po upływie pól godziny dodaj owoce i orzechy do kapusty i wymieszaj.
  • Wierzch sałatki posyp pokruszonym kozim serem.
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?

Galeria: Co zrobić z brukselki. Nasze ulubione przepisy na brukselkę

Redakcja
więcej