Sałatka z rukoli z pieczoną polędwicą i sosem balsamico

2021-03-29
Sałatka z rukoli z pieczoną polędwicą i sosem balsamico
Autor: Shutterstock Sałatka z rukoli z pieczoną polędwicą i sosem balsamico to pomysł na wykwintną przystawkę.
łatwy
30 min
4

Ze względu na charakterystyczny smak najczęściej używamy sałaty rukola jako dodatku do innych sałat lub sałatek. Można jednak przyrządzać z niej przepyszne dania, które staną się przebojem każdego przyjęcia. Oto propozycja na rukolę z pieczoną polędwicą i sosem balsamico. Poznaj przepis na nietypowo przygotowaną rukolę!

Nie należy mieszać sałaty ze zbyt dużą ilością balsamico (większość po wierzchu), pomarańcze też dokładamy przed samym podaniem, bo przez kwas z obu składników rucola zmięknie, osiądzie i cała potrawa będzie wyglądać nieestetycznie.

SKŁADNIKI

  • opakowanie rukoli (najlepiej młodej, o drobnych liściach)
  • 1 polędwiczka wieprzowa (zamiennie można użyć 1 pierś kurczaka)
  • czosnek, majeranek, chilli w proszku, rozmaryn
  • 1 kajzerka na grzanki
  • garść uprażonych pestek słonecznika lub orzeszków pinii
  • 1/2 pomarańczy
  • sos balsamiczny (czyli creme balsamico, nie mylić z octem balsamicznym, chociaż można go użyć do przygotowania sosu balsamicznego)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczkę natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin, a następnie upiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni, a następnie podlać wodą i udusić.
  • Kajzerkę pokroić na cienkie kromki, potem na paski i w końcu na kwadraciki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i zanim zacznie wrzeć, wsypać pokrojoną bułkę.
  • Dokładnie wymieszać i pozostawić na minimalnym płomieniu aż do zrumienienia i całkowitego wysuszenia grzanek. Im dłużej będą się suszyć tym będą smaczniejsze i bardziej chrupiące.
  • Rukolę umyć i bardzo dobrze odsączyć (najlepiej w wirówce) i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w cienkie plastry polędwiczkę.
  • Połowę pomarańczy kroimy w niewielką kostkę. Jeżeli jest bardzo soczysta trzeba będzie ją nieco odsączyć.
  • Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika (uwaga, bardzo szybko potrafią się przypalić!) lub orzeszki pinii.
  • Przygotować sos balsamico (można także użyć gotowego sosu).
  • Sałatkę posypujemy cząstkami pomarańczy, prażonymi pestkami i polewamy cienką stróżką sosu balsamico.