Sos balsamico

2021-03-29
Sos balsamico
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Sos balsamico to włoski sos na bazie octu balsamicznego. Ten klasyczny sos jest doskonały do pomidorów z serem mozzarella. Pasuje również do gotowanej falki szparagowej, grillowanych bakłażanów, czy smażonej na maśle cykorii. 

SKŁADNIKI

  • Ocet, białe wino, musztardę i cukier utrzeć na jednorodną masę. 
  • Gdy cukier nie będzie już wyczuwalny, mieszaninę zmiksować dodając powoli olej.
  • Sos balsamico podawać do pomidorów z mozzarellą, fasolki szparagowej lub smażonej na maśle cykorii. 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 50 ml octu balsamico
  • 50 ml białego wina
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml oleju z oliwek