Sałatka z fenkułu i pomarańczy: chrupka i soczysta surówka z kopru włoskiego

2020-10-14
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Sałatka z fenkułu i pomarańczy: chrupka i soczysta surówka z kopru włoskiego
Autor: Shutterstock Soczysta i chrupka sałatka z kopru włoskiego, rzodkiewki i pomarańczy
łatwy
20 min
4

Sałatka z fenkułu i pomarańczy ma cudownie anyżkowy smak i soczystość południowego owocu. T chrupka i soczysta surówka z kopru włoskiego przypadnie Wam do gustu. Idealnie pasuje do pieczonych mięs, wędzonych twarogów, grillowanych grzybów. Polecam!

Składniki

1 fenkuł, bulwa kopru włoskiego

2 pomarańcze

6-8 rzodkiewek

4 łyżki oliwy

3 łyżki soku z cytryny

cukier, sól i pieprz

listki mięty i piórka kopru do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Z bulwy kopru włoskiego odciąć piórka cienkich listków. Zachować. 

Bulwę pokroić na cienkie półplasterki.

Pomarańczę wyszorować. Odkroić skórkę razem z białą podściółką - albedo. Pokroić  w poprzek na średniej grubości plasterki.

Rzodkiewki umyć i pokroić na cienkie plasterki. 

Z oliwy i soku z cytryny przygotować sos, miksując wszystko razem ze szczyptą cukru, solą i pieprzem. 

Na talerzu ułożyć na przemian plastry fenkuła, pomarańczy i plasterki rzodkiewki.

Skropić przygotowanym sosem. Odstawić na 15 minut. 

Przed podaniem posypać piórkami kopru i listkami mięty (opcjonalnie). 

Nadal nienasyceni? Oto kilka super przepisów na sałatki z pomarańczą:

Sałatka szpinakowa z pomarańczą

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i granatem

Sałata z pomarańczą i awokado

Sałatka z czerwonej kapusty z pomarańczą

Sałatka z burakiem, marchewką i pomarańczą