Sałatka z fenkułu i pomarańczy: chrupka i soczysta surówka z kopru włoskiego

Sałatka z fenkułu i pomarańczy: chrupka i soczysta surówka z kopru włoskiego
Autor: Shutterstock Soczysta i chrupka sałatka z kopru włoskiego, rzodkiewki i pomarańczy
łatwy
20 min
4

Sałatka z fenkułu i pomarańczy ma cudownie anyżkowy smak i soczystość południowego owocu. T chrupka i soczysta surówka z kopru włoskiego przypadnie Wam do gustu. Idealnie pasuje do pieczonych mięs, wędzonych twarogów, grillowanych grzybów. Polecam!

Nadal nienasyceni? Oto kilka super przepisów na sałatki z pomarańczą:

Sałatka szpinakowa z pomarańczą

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i granatem

Sałata z pomarańczą i awokado

Sałatka z czerwonej kapusty z pomarańczą

Sałatka z burakiem, marchewką i pomarańczą

SKŁADNIKI

  • 1 fenkuł, bulwa kopru włoskiego
  • 2 pomarańcze
  • 6-8 rzodkiewek
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • cukier, sól i pieprz
  • listki mięty i piórka kopru do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z bulwy kopru włoskiego odciąć piórka cienkich listków. Zachować. 
  • Bulwę pokroić na cienkie półplasterki.
  • Pomarańczę wyszorować. Odkroić skórkę razem z białą podściółką - albedo. Pokroić  w poprzek na średniej grubości plasterki.
  • Rzodkiewki umyć i pokroić na cienkie plasterki. 
  • Z oliwy i soku z cytryny przygotować sos, miksując wszystko razem ze szczyptą cukru, solą i pieprzem. 
  • Na talerzu ułożyć na przemian plastry fenkuła, pomarańczy i plasterki rzodkiewki.
  • Skropić przygotowanym sosem. Odstawić na 15 minut. 
  • Przed podaniem posypać piórkami kopru i listkami mięty (opcjonalnie). 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej