Sałatka z fenkułu i pomarańczy: chrupka i soczysta surówka z kopru włoskiego
2020-10-14

łatwy
20 min
4
Sałatka z fenkułu i pomarańczy ma cudownie anyżkowy smak i soczystość południowego owocu. T chrupka i soczysta surówka z kopru włoskiego przypadnie Wam do gustu. Idealnie pasuje do pieczonych mięs, wędzonych twarogów, grillowanych grzybów. Polecam!
Nadal nienasyceni? Oto kilka super przepisów na sałatki z pomarańczą:
Sałatka szpinakowa z pomarańczą
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i granatem
Sałatka z czerwonej kapusty z pomarańczą
Sałatka z burakiem, marchewką i pomarańczą
SKŁADNIKI
- 1 fenkuł, bulwa kopru włoskiego
- 2 pomarańcze
- 6-8 rzodkiewek
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- cukier, sól i pieprz
- listki mięty i piórka kopru do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z bulwy kopru włoskiego odciąć piórka cienkich listków. Zachować.
- Bulwę pokroić na cienkie półplasterki.
- Pomarańczę wyszorować. Odkroić skórkę razem z białą podściółką - albedo. Pokroić w poprzek na średniej grubości plasterki.
- Rzodkiewki umyć i pokroić na cienkie plasterki.
- Z oliwy i soku z cytryny przygotować sos, miksując wszystko razem ze szczyptą cukru, solą i pieprzem.
- Na talerzu ułożyć na przemian plastry fenkuła, pomarańczy i plasterki rzodkiewki.
- Skropić przygotowanym sosem. Odstawić na 15 minut.
- Przed podaniem posypać piórkami kopru i listkami mięty (opcjonalnie).