Sałatka imprezowa: śledź z burakami, orzechami i aromatycznymi przyprawami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Śledź pod buraczaną pierzynką świetnie wygląda na wigilijnym stole, ale warto, by gościł na naszych stołach również w dni powszednie. Aby w pełni wydobyć jego oryginalny smak, przygotuj potrawę dzień wcześniej. Podajemy przepis na sałatkę warstwową ze śledziem, burakami i przyprawami korzennymi.
Proponujemy również przepisy, w których głównym składnikiem są śledzie i buraki:
Śledzie pod buraczaną pierzynką, Sałatka śledziowa z burakami i awokado, Śledzie w buraczkach á la truskawki.
SKŁADNIKI
- 4 filety śledziowe matiasy
- mleko
- kromka wysuszonego piernika
- 2 szklanki tartych buraków (ugotowanych)
- 150 g orzechów włoskich
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki octu winnego
- po 6 ziaren: czarnego pieprzu, goździków i ziela angielskiego
- 50 ml oliwy
- 400 ml śmietany 22 proc.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie mocz w mleku przez kilka godzin.
- Pieprz, ziele i goździki rozetrzyj w moździerzu, następnie wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę.
- Przez chwilę podgrzewaj, dodaj buraczki, starty piernik, posiekane orzechy, miód i ocet winny.
- W salaterce ułóż podzielone na dzwonka śledzie, na nie połóż buraczki, następną warstwę śledzi i kolejną buraczków. Polej śmietaną.
- Odstaw w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na całą noc.