Sałatka imprezowa: śledź z burakami, orzechami i aromatycznymi przyprawami

Sałatka warstwowa: śledź z burakami, orzechami i aromatycznymi przyprawami
Autor: Shutterstock Śledź to jeden z najpopularniejszych składników sałatek, który szczególnie dobrze sprawdza się w sałatce warstwowej z burakami, orzechami i przyprawami
łatwy
20 min
4

Śledź pod buraczaną pierzynką świetnie wygląda na wigilijnym stole, ale warto, by gościł na naszych stołach również w dni powszednie. Aby w pełni wydobyć jego oryginalny smak, przygotuj potrawę dzień wcześniej. Podajemy przepis na sałatkę warstwową ze śledziem, burakami i przyprawami korzennymi.

Proponujemy również przepisy, w których głównym składnikiem są śledzie i buraki:

Śledzie pod buraczaną pierzynkąSałatka śledziowa z burakami i awokadoŚledzie w buraczkach á la truskawki.

SKŁADNIKI

  • 4 filety śledziowe matiasy
  • mleko
  • kromka wysuszonego piernika
  • 2 szklanki tartych buraków (ugotowanych)
  • 150 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki octu winnego
  • po 6 ziaren: czarnego pieprzu, goździków i ziela angielskiego
  • 50 ml oliwy
  • 400 ml śmietany 22 proc.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie mocz w mleku przez kilka godzin.
  • Pieprz, ziele i goździki rozetrzyj w moździerzu, następnie wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę.
  • Przez chwilę podgrzewaj, dodaj buraczki, starty piernik, posiekane orzechy, miód i ocet winny.
  • W salaterce ułóż podzielone na dzwonka śledzie, na nie połóż buraczki, następną warstwę śledzi i kolejną buraczków. Polej śmietaną.
  • Odstaw w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na całą noc.