Bób z fetą i pomidorkami - pożywna sałatka z bobem

2020-06-18
Marta Balko
Bób z fetą i pomidorkami
Autor: Shutterstock Bób w lekkiej, pożywnej sałatce.
łatwy
25 min
4

Trwa sezon na bób. Najczęściej jemy go na ciepło, ugotowany z dodatkiem soli. Tymczasem z bobu możemy przygotować wiele potraw, np. pyszną sałatkę z dodatkiem fety i pomidorków koktajlowych. Delikatny, kremowy miąższ bobu świetnie uzupełniają chrupiące czarne oliwki i słodkie pomidory. Całość oprószoną słoną, wyrazistą fetą.

Składniki

5 dag bobu

10 dag sera feta

kilka pomidorków koktajlowych

1 ząbek czosnku

1 łyżka octu winnego

garść czarnych oliwek

posiekany koperek

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Bób przepłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po odsączeniu i ostygnięciu obrać ze skórki.

Ser feta pokroić w kostkę, pomidory przekroić na pół i wymieszać z bobem, dodać oliwki.

Połączyć oliwę i ocet, dodać posiekany koperek. Sałatkę doprawić solą i pieprzem i polać sosem.

Polecamy także:

Bób z boczkiem i cebulą - jak przyrządzić?