Bób z fetą i pomidorkami - pożywna sałatka z bobem

Trwa sezon na bób. Najczęściej jemy go na ciepło, ugotowany z dodatkiem soli. Tymczasem z bobu możemy przygotować wiele potraw, np. pyszną sałatkę z dodatkiem fety i pomidorków koktajlowych. Delikatny, kremowy miąższ bobu świetnie uzupełniają chrupiące czarne oliwki i słodkie pomidory. Całość oprószoną słoną, wyrazistą fetą.
5 dag bobu
10 dag sera feta
kilka pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego
garść czarnych oliwek
posiekany koperek
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Bób przepłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po odsączeniu i ostygnięciu obrać ze skórki.
Ser feta pokroić w kostkę, pomidory przekroić na pół i wymieszać z bobem, dodać oliwki.
Połączyć oliwę i ocet, dodać posiekany koperek. Sałatkę doprawić solą i pieprzem i polać sosem.
Polecamy także: