Zdrowy, domowy jogurt. Wypróbuj ten przepis, zanim kupisz kolejny kubeczek ze sklepu
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Prosty do przygotowania, kremowy i niesamowicie delikatny. Domowy jogurt z wolnowaru to wspaniały pomysł na przekąskę czy śniadanie. Wystarczą dwa składniki, by móc przygotować ten aromatyczny jogurt. Zamiast kupować, lepiej przyrządzić go samodzielnie!
Domowy jogurt naturalny. Wystarczą dwa składniki
Domowy jogurt? To bardzo proste! Wystarczą dwa składniki i wolnowar, by przygotować ten niezwykle kremowy i delikatny produkt. To naprawdę proste - każdy sobie z tym poradzi! Jedyne, na co trzeba wziąć poprawkę to czas przygotowywania, który może się znacząco dłużyć.
Termometr spożywczy - jak poradzić sobie bez niego
W przepisie w sekcji sprzętów pojawia się również termometr spożywczy. Jest on niezwykle przydatny, jednak możemy się obejść również bez niego. W pierwszym kroku, kiedy musimy podgrzewać mleko, musimy upewnić się, że jest gorące, ale jeszcze się nie gotuje.
Jeśli chodzi o następny krok, to mleko ma być ciepłe, ale nie parzyć w palec. Z chłodzeniem jest już prosto - w tym punkcie nie potrzebujemy kontrolować temperatury. Jeśli jednak chcemy po schłodzeniu możemy przecedzić nasz jogurt przez gazę lub filtr do kawy. Wówczas otrzymamy gęstszy jogurt.
O tym pamiętaj. Kilka ciekawostek
Jeśli podoba nam się pomysł przygotowywania własnego jogurtu, dobrym pomysłem będzie odłożenie kilku łyżek na starter do kolejnej porcji. Można go trzymać w lodówce przez około 7 dni. Po schodzeniu możemy również dosłodzić nasz jogurt lub dodać do niego wybrane owoce. Nie można robić tego wcześniej, bo mogłoby zakłócić to fermentacje.
SKŁADNIKI
- 2 litry mleka, najlepiej pełnotłustego, 3,2%
- 3–4 łyżki naturalnego jogurtu z żywymi kulturami bakterii (starter - może być z poprzedniego własnego jogurtu lub ze sklepu)
- Sprzęt:
- Wolnowar
- Termometr kuchenny (bardzo przydatny, ale da się bez)
- Koc lub ręcznik do owinięcia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko wlewamy do wolnowaru.
- Ustawiamy wysoką temperaturę i podgrzewamy około 2,5 godziny (aż osiągnie około 80 stopni).
- Wyłączamy wolnowar i odstawiamy mleko do ostygnięcia.
- Kiedy będzie miało około 40 stopni, kilka łyżek mieszamy z jogurtem naturalnym.
- Dodajemy tę mieszankę do reszty mleka i delikatnie mieszamy.
- Wolnowar przykrywamy pokrywką, owijamy ręcznikiem i odstawiamy na około 10 godziny.
- Jogurt przelewamy do pojemników i wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.