Zdrowy, domowy jogurt. Wypróbuj ten przepis, zanim kupisz kolejny kubeczek ze sklepu
Prosty do przygotowania, kremowy i niesamowicie delikatny. Domowy jogurt z wolnowaru to wspaniały pomysł na przekąskę czy śniadanie. Wystarczą dwa składniki, by móc przygotować ten aromatyczny jogurt. Zamiast kupować, lepiej przyrządzić go samodzielnie!
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Domowy jogurt naturalny. Wystarczą dwa składniki
Domowy jogurt? To bardzo proste! Wystarczą dwa składniki i wolnowar, by przygotować ten niezwykle kremowy i delikatny produkt. To naprawdę proste - każdy sobie z tym poradzi! Jedyne, na co trzeba wziąć poprawkę to czas przygotowywania, który może się znacząco dłużyć.
Termometr spożywczy - jak poradzić sobie bez niego
W przepisie w sekcji sprzętów pojawia się również termometr spożywczy. Jest on niezwykle przydatny, jednak możemy się obejść również bez niego. W pierwszym kroku, kiedy musimy podgrzewać mleko, musimy upewnić się, że jest gorące, ale jeszcze się nie gotuje.
Jeśli chodzi o następny krok, to mleko ma być ciepłe, ale nie parzyć w palec. Z chłodzeniem jest już prosto - w tym punkcie nie potrzebujemy kontrolować temperatury. Jeśli jednak chcemy po schłodzeniu możemy przecedzić nasz jogurt przez gazę lub filtr do kawy. Wówczas otrzymamy gęstszy jogurt.
O tym pamiętaj. Kilka ciekawostek
Jeśli podoba nam się pomysł przygotowywania własnego jogurtu, dobrym pomysłem będzie odłożenie kilku łyżek na starter do kolejnej porcji. Można go trzymać w lodówce przez około 7 dni. Po schodzeniu możemy również dosłodzić nasz jogurt lub dodać do niego wybrane owoce. Nie można robić tego wcześniej, bo mogłoby zakłócić to fermentacje.
SKŁADNIKI
- 2 litry mleka, najlepiej pełnotłustego, 3,2%
- 3–4 łyżki naturalnego jogurtu z żywymi kulturami bakterii (starter - może być z poprzedniego własnego jogurtu lub ze sklepu)
- Sprzęt:
- Wolnowar
- Termometr kuchenny (bardzo przydatny, ale da się bez)
- Koc lub ręcznik do owinięcia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko wlewamy do wolnowaru.
- Ustawiamy wysoką temperaturę i podgrzewamy około 2,5 godziny (aż osiągnie około 80 stopni).
- Wyłączamy wolnowar i odstawiamy mleko do ostygnięcia.
- Kiedy będzie miało około 40 stopni, kilka łyżek mieszamy z jogurtem naturalnym.
- Dodajemy tę mieszankę do reszty mleka i delikatnie mieszamy.
- Wolnowar przykrywamy pokrywką, owijamy ręcznikiem i odstawiamy na około 10 godziny.
- Jogurt przelewamy do pojemników i wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.