Zdrowe batoniki owsiano-orzechowe. Idealne do pracy i szkolnej śniadaniówki

Batoniki owsiane
Autor: Shutterstock Batoniki owsiane to smaczny sposób na drugie śniadanie.
łatwy
25 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Batoniki owsiano orzechowe są smaczne, słodkie i dostarczają wielu składników odżywczych. Wspomagają prace mózgu, więc znakomicie sprawdza się na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.  

SKŁADNIKI

  • 200 g płatków owsianych
  • 100g posiekanych orzechów (włoskie, migdały, nerkowce)
  • 60g posiekanych suszonych owoców
  • 60g masła
  • 50g miodu
  • 250g musu jabłkowo-marchwiowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce wymieszać suche składniki.
  • W rondelku podgrzać masło i miód, aż masło się roztopi. Dodać mus owocowo-warzywny. Dokładnie wymieszać.
  • Płynną masę wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać.
  • Nagrzać piekarnik do 200ºC. Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masę przełożyć do foremki, wyrównać i docisnąć ręką do dna.
  • Piec 25-30 minut. Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
  • Następnie pokroić ostrym nożem na dowolnej wielkości batoniki. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
W formie: Płatki owsiane

Galeria: Drugie śniadanie do szkoły - co zamiast chipsów, słodyczy i słodkich bułek?

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej