Zdrowe batoniki owsiano-orzechowe. Idealne do pracy i szkolnej śniadaniówki
2022-09-06

łatwy
25 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Batoniki owsiano orzechowe są smaczne, słodkie i dostarczają wielu składników odżywczych. Wspomagają prace mózgu, więc znakomicie sprawdza się na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
SKŁADNIKI
- 200 g płatków owsianych
- 100g posiekanych orzechów (włoskie, migdały, nerkowce)
- 60g posiekanych suszonych owoców
- 60g masła
- 50g miodu
- 250g musu jabłkowo-marchwiowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce wymieszać suche składniki.
- W rondelku podgrzać masło i miód, aż masło się roztopi. Dodać mus owocowo-warzywny. Dokładnie wymieszać.
- Płynną masę wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać.
- Nagrzać piekarnik do 200ºC. Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masę przełożyć do foremki, wyrównać i docisnąć ręką do dna.
- Piec 25-30 minut. Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
- Następnie pokroić ostrym nożem na dowolnej wielkości batoniki. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
W formie: Płatki owsiane