Zdrowa i prosta pasta warzywna do chleba
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Prosta pasta warzywna do chleba to nie tylko świetny dodatek do pieczywa, ale też znakomite smarowidło do sera czy wędlin - zasmakuje każdemu. Łatwa do przygotowania, pełna witamin i niedroga - czego chcieć więcej?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 małe cebulki,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 duża papryka czerwona,
- 6 kawałków suszonych pomidorów,
- zioła i przyprawy: pęczek natki pietruszki, 6 listków świeżej bazylii, ulubione suszone zioła lub ich mieszanka, sól,
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić ją na 4-6 części. Cebulę obierać i pokroić w ćwiartki. Czosnek obrać.
- Wszystkie warzywa ułożyć na papierze do pieczenia.
- Piec w temperaturze 150-180 stopni przez jakieś 20-30 minut. Ważne, żeby warzywa się delikatnie podpiekły, ale nie spaliły.
- Warzywa, suszone pomidory, zioła i przyprawy oraz oliwę zblendować. Pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka, przechowywać w lodówce.